Idén előbb kell elkezdeni a kullancsok elleni védekezést

kullancsok Forrás: Vadászlap

Az enyhe idő miatt korábban kell számítani a kullancsok okozta veszélyre. Ezért az állat által terjesztett fertőző betegségek elleni védőoltásokat is előbb kell beadatni – mondta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke egy háttérbeszélgetésen.

Póta György felhívta a figyelmet, hogy az enyhe tél miatt a kullancsok átteleltek. Előbb lesznek aktívabbak és korábban szaporodnak. Ezért az általuk terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancs-encephalitis) elleni védőoltást is előbb kell beadatni. A teljes védettséghez egy-három hónap különbséggel két oltásra van szükség. Így tavaszra, nyár elejére fejti ki az oltás a védő hatását – hangsúlyozta, hozzátéve, egy év múlva ismétlőoltást kell kérni.

A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy az oltás nem a csípés és a rovar bőrbe jutása ellen véd, hanem az általa terjesztett vírusos agyhártyagyulladás kialakulása ellen. Ez súlyos, nem ritkán maradványtünetekkel gyógyuló betegség. Póta György szerint tévhit, hogy csak erdőben, kirándulás közben juthat a bőrbe kullancs. Az élősködők a házak kertjében, hobbikertekben, városi zöld területen is jelen vannak.

Az adatok szerint olyan helyeken, országokban is megjelentek már a kullancsok, ahol eddig ritkán lehetett találkozni velük, így például a Baltikumban vagy Skandinávia bizonyos részein. Magyarország a kullancsok által közepesen fertőzött országok közé tartozik, de magasabb kockázatúnak számít az ország délnyugati része és az északi határ középső szakasza – írja az MTI.

kullancsok
Forrás: MTI

Szóljon hozzá!