Makra János műveiből nyílt kiállítás Gyulán a Kohán Képtárban

Durkó Károly, az Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke / Fotó: Körös Hírcentrum

Makra János műveiből válogatott emlékkiállítást nyitottak meg Gyulán a Kohán Képtárban

A megnyitó beszédek elhangzása előtt Téglás Gergely és Fodor Pál alkalmi Beatles formációja teremtette meg a hangulatot előadásukkal.

hirdetés

Ezt követően Durkó Károly, az Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke köszöntötte a jelenlévőket. „Egy újabb fontos állomáshoz érkeztünk itt a Kohán Képtárban. Folytatódik a Kohán Képtár programsorozata, Makra János kiállítása egy olyan lehetőség, ahol egy olyan művészre csodálkozunk rá, aki szintén gyulai volt, Gyulaváriban született. „ -fogalmazott.

Makra János életéről Székely Árpád beszélt a vendégeknek: A művész 1920-ban született Gyulaváriban. Édesapja napszámos volt, édesanyja háztartásbeli. Négy osztályt végzett, amikor ki kellett az iskolából maradnia, mert a család olyan szegény volt, hogy neki is dolgoznia kellett, napszámosnak állt ő is. A tehetsége már nagyon fiatalon megmutatkozott, míg Váriban élt, nappal dolgozott, esete pedig rajzolt, festett, próbálta magát képezni. 1941-ben Budapestre ment, hogy tanuljon, és hogy híres festő váljon belőle. Az Orvostudományi Egyetemen volt kazánfűtő, ami akkor még komoly fizikai munka volt, szenet lapátolt egész nap, húsz éven keresztül. 1961-ben azonban felmondott, ezt követően nem volt már civil foglalkozása, a képei eladásából élt meg. Néhány évet szabadiskolákban tanult, de tudását lényegében önszorgalmának köszönhette.

1950-től kiállító művész, 1955-től már elismert művésznek számított. Első önálló kiállítása 1967-ben volt, amikor a munkásságát már a festők is éppúgy elismerték, mint a nézők. Ez után már olyan sikeressé vált, hogy mint jó nevű festőről beszéltek róla az országban.

 

Szóljon hozzá!

58 − = 48