Hatalmas folyók kanyarogtak az ősi Marson

Mars Fotó: Pixabay

Nagyjából 3,7 milliárd évvel ezelőtt a Mars atmoszférája jelentősen elvékonyodott, emiatt a korábbi felszíni vizek védtelenné váltak a Napból érkező részecskékkel szemben. Egy friss tanulmány szerint ugyanakkor a vörös bolygó folyói egészen 1 milliárd évvel ezelőttig megmaradhattak – írja a Space.com.

„Kezdjük úgy látni, hogy a Marsnak nem csak egy nedves periódusa volt korai történetében, melyet kiszáradás követett” – mondta Edwin Kite, a Chicagói Egyetem munkatársa és a csapat tagja, hozzátéve, hogy a helyzet sokkal összetettebb.
A szakértők a bolygóról készült felvételeket elemezve több mint 200 ősi vízmedret azonosítottak, a környező kráterek vizsgálatával pedig a medrek korára is következtetni tudtak.

hirdetés

A csapat úgy gondolja, hogy a marsi folyómedrekben az égitest 4,5 milliárd éves története során megszakításokkal, de intenzíven áramlott a víz. A meder mélységét nem könnyű megállapítani, ahhoz, hogy becslést adjanak a helyi kőzeteket és kavicsokat is szükséges elemezni.

Bár már korábbi tanulmányok is felvetették, hogy a Marsnak több nedves korszaka is volt, a mostani vizsgálat segíthet alaposabban megérteni ezeket az időszakokat. A medrek szélessége például azt sugallja, hogy a folyók nem néhány percig mozogtak a marsi napok legforróbb pontjain, hanem hosszabb periódusokig fennmaradtak. A kutatás arra is rávilágít, hogy sokat kell még tanulnunk a bolygó éghajlatának alakulásáról.

A folyók elemzése annak megértésében is segíthet, hogy milyen körülményekre van szükség az élet megjelenéséhez és fennmaradásához.

National Geographic

Szóljon hozzá!

84 − 74 =