Csalók: nyílászáró-felújítás ürügyén kérik el a pénzt

Kiemelt képünk illusztráció! Fotó: Pixabay

Az utóbbi időszakban több Békés megyei településről is jelentették, hogy magukat nyílászáró-felújítónak kiadó csalók esetenként akár több tízezer forinttal is megkárosítanak főleg idős embereket. A kormányhivatal információi szerint a csalók esetenként a katasztrófavédelmi igazgatóságra is hivatkozva a lakás ablakainak korszerűsítését ajánlják fel a tulajdonosoknak.

hirdetés

A módszer a régi: a trükkös ,,szakemberek” egy feltehetően lézeres eszköz segítségével több nyílászárót is megvizsgálnak a lakásban. Majd az elbizonytalanodott tulajdonossal egy vállalkozási szerződést íratnak alá. A szerződés szerint a cég egy éven belül vállalja a vasalatok javítását, beállítását és a tokok tömítését. Az összeg több tízezer, de akár százezer forintot is meghaladó lehet a mintegy 50-70 négyzetméteres lakásban. Az elvégzett felmérésért a cég képviselője már a helyszínen 10 ezer, de akár 70 ezer forintot is elkér. Ezt az összeget mindvégig előlegként emlegeti. De a vállalkozási szerződésre és a számlára már „felmérési díj”-at ír, amely az apró betűs rész szerint a szerződés megszüntetése (elállás) esetén „nem jár vissza”.

hirdetés

A Békés Megyei Kormányhivatal felhívja a lakosság figyelmét, hogy önmagában a direkt marketing, vagy akár a nyílászárók korszerűsítésének megrendelése nem jogsértő. Azonban a házaló vállalkozások egyike sem jogszabályi előírás, hatósági döntés, vagy képviselet alapján folytatja tevékenységét. Ezen vállalkozások beengedése a lakásokba nem kötelező. Sőt, a Békés Megyei Kormányhivatal mindenkit óvatosságra int, a kéretlenül jelentkező vállalkozások befogadását senkinek nem ajánlja.

Fontos, hogy bármilyen – gyanús, bizonytalannak tűnő – szerződés megkötése előtt kérjék ki akár a családtagok, akár a fogyasztóvédelmi hatóság véleményét, tanácsát. Még mielőtt meggondolatlanul több tízezer forintot fizetnének ki szükségtelen termékekért, vagy szolgáltatásokért – írja a bekesijarasok.hu.

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

9 + 1 =