Bankkártyás tranzakció – ügyeljen a biztonságra!

bankkártyás Fotó: Pixabay

A bankkártyás vásárlás ma már állandó része az életünknek. Éppen ezért a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai rendszeresen felhívják a figyelmet a biztonságos használatára.

A bankkártyáját soha ne hagyja őrizetlenül, és ne felejtse a vásárlás utáni pakolás közben sem a pulton! Fizetés után rutinszerűen tegye el pénztárcájába, irattartójába, mintha csak készpénzt használna! A kártyán szereplő adatok ismeretében bárki visszaélhet a bankkártyájával, ezért elvesztése esetén azonnal tiltassa le!

Ne legyen a segítségére a tolvajnak azzal, hogy lehetővé teszi az adatok megismerését. Sokan írják a PIN-kódot is a telefonjukba, és sajnos erről az elkövetők is tudnak. A cédulákra, kártyatokra feljegyzett PIN-kód nem csak a mi dolgunkat könnyíti meg, hanem a tolvajokét is. A PIN-kód kizárólag ránk tartozik. Ha a bankautomata kijelzőjén nincs ellenző, vagy kérésünk ellenére a tranzakció közben is a közelünkben maradnak, takarjuk el a számlapot, amikor a kódot beütjük. Lehetőség szerint más ne lássa, hogy mennyi pénzt vettünk fel.

A „profik” nem leskelődnek, inkább egy apró kamerát szerelnek az ATM-re, mely rögzíti a PIN-kódot. Olyan készülékeket is elhelyezhetnek, amely lehetővé teszi a kártya másolását. Érdemes azonban körülnézni, hiszen ezen egészen apró eszközök, nem a terminál részei, ám kellő körültekintéssel észrevehetőek. Ellenőrizze a bankkártya behelyezésére szolgáló kártyakiadó, valamint a pénzkiadó nyílást és a billentyűzetet. Ha bármilyen változást, ismeretlen, új alkatrészt fedez fel rajtuk, ne kezdjen pénzfelvételbe, és értesítse a bankot! Ha bizonytalan az ATM kezelésével kapcsolatban, kérje meg családtagját, hogy kísérje el, és segítsen Önnek!

A bankkártya jogilag nem átruházható, de biztonsági okokból sem praktikus odaadni bárkinek. Családtagok számára igényeljünk társkártyát. A modern biztonsági rendszerrel ellátott PayPass bankkártya a legtöbb helyen úgy teszi lehetővé a fizetést, hogy a kártyát egyetlen percre sem kell kiadni a kezéből. Ez a kártya néhány centiméteres távolságból, a másodperc töredéke alatt lebonyolítja az adatátvitelt. Azonosítja, feldolgozza a tranzakciót, és biztonságosan megtörténik a fizetés.

Állítson be vásárlási limitet! A PayPass vásárlásnál 5 ezer forintig nincs szükség a PIN-kód megadására. Bankkártyánkat akkor se engedjük elvinni, ha egy étteremben arra hivatkoznak, hogy a leolvasó az irodában van. Ha nincs mobil kártyaleolvasó, javasoljuk, hogy személyesen vigye oda bankkártyáját a leolvasó készülékhez.

Kockázatos, ha internetes vásárlásait, átutalásait nyilvános hozzáférhetőségű hálózaton keresztül intézi. Lehet ez internetes kávézó, vagy akár több kolléga által használt számítógép is. Ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor is lépjen ki az alkalmazásból, még akkor is, ha csak rövid időre kell felállnia a számítógép mellől. Ne feledje, internetes vásárlás alkalmával a kereskedők soha nem kérnek PIN-kódot!

Ha baj van, minél előbb tiltsa le a bankkártyáját a bank ügyfélszolgálati telefonszámán, amit érdemes a noteszében tartani, vagy a mobiltelefonjába menteni – olvasható a Békés Megyei Rendőr-Főkapitányság hírlevelében. Amennyiben bűncselekmény áldozatává vált, azonnal értesítse a rendőrséget, és kérjen segítséget a 112-es segélyhívó számon!

 


Kövessen minket Facebookon!

Szóljon hozzá!