Autizmus világnapja – érzékenyítő programokat rendeztek Gyulán

Fotó: Körös Hírcentrum

Az Autizmus világnapja alkalmából nagyszabású rendezvényen vehettek részt az érdeklődők április 2-án Gyulán, az Almásy-kastély Látogatóközpontnál.

Az Esély Pedagógiai Központ Pánczél Imre Tagintézmény által szervezett program célja az volt, hogy felhívják a figyelmet az autizmus spektrumzavarra, mely minden 68. embert érint. Az iskolában idén 52 autizmussal élő diák és óvodás tanul, különböző csoporttípusokban. Az esemény egy felvonulással indult, mely során a tagintézménytől indultak el a gyerekek, pedagógusok és a családtagok kék lufikkal a kezükben a belvároson keresztül egészen az Almásy-kastélyig. A felvonuláson Dr. Görgényi Ernő polgármester és Alt Norbert alpolgármester is részt vettek.

hirdetés
Fotó: Körös Hírcentrum

Az ENSZ 2007-ben jelölte ki április 2-át az autizmus világnapjává és határozatban kérte tagállamait, hogy tegyenek lépéseket az autizmus széleskörű társadalmi megismerése érdekében. Az Esély Pedagógiai Központ immár harmadik alkalommal csatlakozott a nemzetközi Ragyogj Kéken kampányhoz.

A rendezvényt az iskola tanulói és pedagógusaik közös táncával nyitották. Az érzelmes produkció után a jelenlévők néhány gondolatot hallhattak az autizmus spektrumzavarról általánosságban Simon Barbarától, az intézmény egyik gyógypedagógusától: „Az autizmus spektrum zavar egy fejlődési különlegesség. Minden autizmussal élő személy egyedi, mondhatjuk, hogy ahány autizmussal élő személy, annyiféle autizmus. Mégis közös bennük, hogy valamilyen nehézségük van a kommunikáció, a társas megértés és a rugalmas gondolkodás területén. Nagyon gyakori, hogy túlzottan, vagy éppen túl kevéssé érzékenyek bizonyos vizuális, hang vagy tapintási ingerekre. Sokuknak nagyon jó a mechanikus memóriájuk, vannak akik kitűnnek a zenei tehetségükkel vagy matematikai tudásukkal. Egyesek az átlagnál magasabb intelligenciával rendelkeznek, míg mások intelligenciahányadosa elmarad az átlagostól. Kollégáimmal munkánk során az erősségek kiemelése, ápolása, a gyengébb területek fejlesztése a cél.

A rendezvény szervezői köszönetet mondtak Gyula városának, Dr. Görgényi Ernő polgármesternek, az est fővédnökének, az autizmusban érintett családoknak, az Esélypedagógiai Központnak, a Nicolae Balcescu romén Gimnázium, Általános Iskola és Kollégiumnak, az Almásy-kastély Látogatóközpontnak és az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft.-nek, hogy segítették a program létrejöttét.

Fotó: Körös Hírcentrum

A beszéd elhangzását követően az Accid Jazz Dance Company mutatta be dinamikus táncműsorát, majd az Esélypedagógiai Központ Pánczél Imre Tagintézménye és a Nicolae Balcescu román gimnázium egyesített kórusa adta elő műsorát, megható pillanatokat szerezve produkciójukkal. Az intézmény énekkara 10 évvel ezelőtt alakult Gelléné Csilla kezdeményezésére, eredetileg örömszerzési céllal. Azóta a fejlődés nemcsak a kórus, de egyéni szinten is megmutatkozott, hiszen az SNI tanulók számára kiírt Ki Mit Tud versenyeken több nívós eredményt is elértek a tanulók. A szólistákra is méltán büszkék, ugyanis többször sikerült például az országos döntőben első helyezést elérniük.

Fotó: Körös Hírcentrum

Az est folyamán a jelenlévők betekintést nyerhettek az intézményben használt autizmus specifikus módszerekbe, technikákba. Érzékenyítő feladatokkal közelebb kerülhettek az autizmussal élők világának megértéséhez. Idén újdonság volt az úgynevezett szenzoros fülke kipróbálásának lehetősége, amely azt modellálja, hogy telítődnek túl a környezeti ingerekkel, az autizmussal élők. Ruzsa Zoltántól, az intézmény kollégiumának a vezetőjétől megtudtuk, hogy ez egy teljesen új ötlet, nem hallottak róla, hogy valahol ilyet már csináltak volna, szándékukban áll szabadalmaztatni.

Az autizmusra való felhívás színe a kék, ezért pontban hét órakor a kastély kivilágítódott kékre, mely tovább fokozta az est hangulatát.

Ruzsa Zoltán, kollégiumvezető:

 

Balogh Marianna, gyógypedagógus:

 

Képgaléria:

 

 

Szóljon hozzá!

+ 27 = 36