Vándorútra indultak Gubis Mihály alkotásai

gubis Gubis Mihály / Kép: Kieselbach Galéria

Március 29-én nyílt meg Dunaharasztiban, a Laffert Kúriában az elRENDeltetett – Gubis Mihály művészete című tárlat. A Munkácsy Mihály Múzeumban tavaly rendezték meg a kiállítást, ami ezzel a mostani kiállítással indult útjára.

Gubis Mihály (1948–2006) és a Patak Csoport nevű csapat, melyhez az alkotó tartozott, több településen megfordult. Így született meg a gondolat, hogy a 2018-ban hetvenedik életévét sajnos már nem megélő alkotó emlékkiállítását több városba is elviszi majd a Munkácsy Múzeum, illetve Ván Hajnalka művészettörténész, a tárlat kurátora. Ebbe az összeállításba nem csak a múzeum anyagából, hanem a családi gyűjteményből is szép számmal kerültek be műalkotások. Így kronologikus rendbe állítva lehet bemutatni a neves és karakteres festő művészetét.

hirdetés

Az első vándorkiállítási helyszín a Dunaharasztiban található barokk kori Laffert Kúriában most megnyitott tárlat. A kiállítótér – a csabai térhez képest – egészen más jellege az anyag friss megjelenését eredményezte. Gubis Mihály járt már a Duna-parti városkában, ezért is hívták és fogadták az emlékkiállítást ismerősként és oly nagy szeretettel.

A megnyitó emlékező szavait Puha Ferenc festőművésztől hallhatta a közönség. Ő régi barátként, Patak Csoportos kollégaként sok közös műhelytitokkal, történettel örvendeztette meg a megnyitóra érkezett vendégeket. Puha Ferenc mesélt a megismerkedésről, a művésztelepekről. Többek között a fonyi évekről, a külföldi tanulmányutakról és Gubis tragikus hirtelenséggel történt halála miatt a félbeszakadt történetről.

Dunaharaszti további okból is érdekes lehet a békéscsabaiak számára, hiszen a helyi középiskola, a Baktay Ervin Gimnázium, egyedülállóként Magyarországon, képzőművészeti kiállítóhelyként is funkcionál. Ebben a gyűjteményben három békéscsabai művész alkotása szerepel: Gubis Mihály mellett Gnandt János és Penyaska László képzőművészek egy-egy munkája is megtekinthető, igazolva számunkra, a művészet révén mindenütt otthon lehetünk – írja honlapján a múzeum.

A tárlat Dunaharasztiban 2019. május 11-ig látható, utána Jászberényben lesz megtekinthető.

 

Szóljon hozzá!

46 − = 39