Jobbik: álljanak a parlamenti pártok a bankokat elszámoltató csomagja mellé

A többi ellenzéki erő mellett a kormánypártokat is felszólította a Jobbik alelnöke, hogy álljanak az általuk kidolgozott hatpontos banki elszámoltatási csomag mellé.

Z. Kárpát Dániel azt hangsúlyozta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján: az általuk szorgalmazott intézkedések jelentős hányada kormányhatározatként is meghozható, így akár az európai parlamenti választási kampány idején, a parlamenti ülésszak szünetében is bevezethető. Arra emlékeztetett: hatpontos – évente százmilliárdos nagyságrendű költségvetési bevételt generáló – csomagjuk megszüntetné a tranzakciós illeték ügyfelekre hárítását, emellett korábbi szintjére emelnék a bankadót, visszavezetnék a hitelintézeti járulékot.

hirdetés

Az elemek között említette a kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött megállapodás felbontását, mert abban a kabinet vállalta, hogy nem ró újabb terheket az érintett bankokra, valamint kilakoltatási és részleges végrehajtási moratórium bevezetését, utalva arra, hogy három év alatt tízezernél több családot tettek ki otthonából, “jórészt indokolatlan módon”.

Elengedhetetlennek nevezte, hogy piaci helyett a felvételkori árfolyamon forintosítsák az egykori devizahiteleket, hangsúlyozva, hogy a két összeg közötti különbséget pártja visszaadná a magyar embereknek, a jegybank osztalékát pedig  kötelezően befizettetnék a költségvetésbe. Az így befolyt százmilliárdokból egy kártérítési alap felállítását tervezzük – közölte Z. Kárpát Dániel, aki szerint ebből a pénzből segítenék a nehéz helyzetbe került emberek lakhatását, aminek része egy állami bérlakás-program és az épített lakások számának megduplázása is, utóbbi azért, hogy megfékezhetővé váljanak az elszabadult ingatlan- és albérletárak.

Arra a kérdésre, hogy az MSZP roma tagozatának aggályai vannak, amiért párt- és frakciótársa Mirkóczki Ádám közös ellenzéki jelöltként indul Eger polgármesteri székéért, az ellenzéki politikus azt közölte: ő a társadalmat származástól függetlenül “építő és romboló elemekre” osztja. Hozzátette, előbbieket teljes mértékben támogatják, utóbbiaknak pedig “a bűnüldöző szervekkel kell találkozni, nem a Jobbikkal”, ugyanakkor más pártok vagy azok képviselőinek nyilatkozatát nem kívánja kommentálni.

Arról, hogy az utóbbi időben csak évekkel ezelőtti, szerinte manipulált hangfelvételekkel támadják pártját, kijelentette, “a politikai science fiction kategóriájába tartozik mind a Jobbik vélt antiszemitizmusa, mind az összes vélt botránya.”

MTI

 

Szóljon hozzá!

98 − 89 =