Interaktív zenetörténeti órát adott gyerekeknek Tóth Péter zongoraművész

Tóth Péter zongoraművész / Fotó: Körös Hírcentrum

Gyulán, a Várszínház kamaratermében a „Mit jelent a klasszikus zene?” címmel tartott rendhagyó előadást Tóth Péter zongoraművész általános iskolás gyerekek számára.

hirdetés

A fiatal művészt  a Wenckheim Krisztina Közalapítvány hívta meg. Néhány éve visszatérő előadónak számít a Várszínház színpadán, de ilyen jellegű előadást most tartott elsőként, nemcsak Gyulán, hanem az eddigi pályafutását tekintve is. A diákokat az óra alatt végig kérdések által bevonva igyekezett   rávezetni a komoly zene és klasszikus zene különbségeire.

Az egyes zenetörténeti korszakokat néhány gondolattal ismertette és az adott korban élő és alkotó nagy zeneszerzők műveiből játszott részletekkel példázta az egyes műfajok és korszakok stílusjegyeit. A művész arról is beszélt, hogy a komolyzenei műveket a szerzők konkrétan meghatározzák, hogy az egyes darabokat milyen ütemben, milyen hangszerrel és milyen hangosan kell eljátszani, azonban  mégis van a zenészeknek egyfajta szabadságuk abban, hogy ezeket eltérő módon értelmezzék.

Fotó: Körös Hírcentrum

Tisztázta azt is, hogy a klasszikus zene fogalma nem azonos a komolyzene fogalmával, hiszen az előbbi egy adott korszakra, azaz a klasszicizmusra vonatkozik, amely a romantika korát előzte meg. Tóth Pétert nagyon megkedvelték a tanárok és a diákok is, hiszen a rendkívüli zeneóra végén még jó ideig koré gyűltek és további kérdéseket tettek fel neki, kötetlen beszélgetés alakult ki.

A művész 11 éves korában kezdett el zongorázni Békéscsabán, a Bartók Béla Zeneiskolában, ahonnan már két év után a Zeneakadémia előkészítő tagozatára felvételt nyert. Tizennyolcadik évét betöltve pedig rendes hallgatói szakra is felvételt nyert, 2008-ban adta a diplomakoncertjét. 2009-ben az USA-ba, Texas államba ment tanulni Ungár Tamáshoz. Három év tanulás után művészdiplomát szerzett, majd 2012 és 2015 között a doktorit végezte el Austinban, Texas állam fővárosában. Ezt követően New Jerseybe költöztek a feleségével, ahol zenetanári állást kapott a Fairleight Dickinson Egyetemen. A tanítás mellett rendszeresen fellép, koncerteket ad.

Tóth Péter zongoraművész:

 

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 7 = 2