Megérkezett a körtefák egyik ellensége: így védekezhet ellenük

Fotó: Pixabay

Már megjelent a kertekben a körtelevél-gubacsatka, így itt az ideje, hogy elkezdjük a védekezést ellene. Az atkák ellen nehézkes a védekezés, és el is hanyagolható, ha azonban valaki mégis meg szeretne tőlük szabadulni, akkor mutatjuk milyen szereket használhat.

A körtelevél-gubacsatka kártételével viszonylag hamar találkozhatunk, már fakadás után – virágzás kezdetén. A telet a rügypikkelyek alatt vészelik át és tavasztól megkezdik a kártételüket. A leveleken a szívogatás hatására pirosas gubacsok jelennek meg, ennek a belsejében élnek az atkák. Mivel a gubacsok belsejében vannak, így a védekezés nehézkes ellenük, de igazából el is hanyagolható. A körtelevél-gubacsatka leggyakrabban a fiatal körtefák zsenge leveleit támadja meg, de ha elszaporodik, akkor egyre nagyobb kártételt okoz a gyümölcsösben.

A legtöbb szakirodalom nem is tesz róluk említést, azonban ha valaki még is meg akar szabadulni tőlük, akkor atka elleni készítményekkel lehet gyéríteni őket. A körtében engedélyezve vannak az abamektin hatóanyagtartalmú rovarölő szerek, valamint a tebufenpirad hatóanyagtartalmú rovar és atkaölő szerek – írja az Agrárszektor.hu online agrárgazdasági újság.

 


Kövessen minket Facebookon!

Szóljon hozzá!