Amerika napot tartottak a Keményben

amerika nap Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója / Fotó: Körös Hírcentrum

A Békéscsabai SZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumában tartottak Amerika napot, ahol számos program várta az érdeklődőket. Előadások, kiállítások és versenyek is tarkították a délelőttöt.

Az iskola tornatermében került sor egy pályázat keretén belül megrendezésre kerülő rendezvényre, ahol amerikai ételeket is bemutattak, amit az iskola diákjai készítettek a Zwak József tagiskola diákjainak és tanárainak segítségével. Meghallgathattuk Daniel Babinski, az amerikai nagykövetség gazdasági kapcsolatokért felelős attaséjának előadását és egyéb izgalmas programok is színesítették a napot.

hirdetés

A rendezvényt Mucsi Balázs főigazgató beszéde nyitotta, amiben külön megköszönte az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének a részvételt.

„A Békéscsabai Szakképzési Centrumban jelenleg nem tudok olyan szakmát, ahol az angol nyelv készség szintű elsajátítása ne lenne első számú fontosságú. Ezen túl, hogy ha azt gondoljuk, hogy a szakma elsajátításán túl mi az amiben mindenféleképpen jeleskednünk kell, az a többlettudás, amit a szakma nem feltétlenül ad meg” – fogalmazott a főigazgató.

Fotó: Körös Hírcentrum

Mucsi Balázs a Körös Hírcentrumnak adott interjújában elmondta, hogy a rendezvény egy pályázat segítségével jöhetett létre. Az amerikai nagykövetség írta ki a pályázatot, melyre a Kemény Gábor tagiskola jelentkezett és meg is nyert. A főigazgató fontosnak tartja, hogy a diákok megismerkedjenek más országok kultúrájával is, és kapjanak az iskolától egy olyan többletet, amivel jobbként, többként hagyhatják el majd az iskolapadokat.

„Olyan unikumot hoztunk most ide Békéscsabára, amely talán még sosem volt, többek közt azért is, mert az amerikai nagykövetségtől érkeztek hozzánk diplomaták, akik az amerikai diplomaéletbe fognak betekintést nyújtani. Ezen kívül, helyi és környékbeli, amerikai érintettségű vállalkozások is jelen vannak, akikkel meg lehet ismerkedni.”

„Egy picit megpróbálunk szakmázni is, ugyanis autószerelők is tanulnak az intézményben, az autóval kapcsolatos képzéseink mentén, amerikai autókat hoztunk és a valaha szériában gyártott legnagyobb motorral rendelkező autó is itt van, tehát abba is bele lehet tekinteni, akár szakmailag is” – mondta el Mucsi Balázs.

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének Békés megyei alelnöke is részt vett az Amerika Napon, ahol az ételek kapcsán kérdeztük és hamar a hamburgerekre terelődött a szó.

Ha az amerikai ételekre gondolunk, főként a street foodok, gyors ételek, a nagy poharas üdítők jutnak eszünkbe. A mai napon amerikai ételeket mutattak be, különböző fánkok és falatkák készültek, délben pedig hamburgert készítettek a diákok diákoknak a BSzC Zwack József tagintézményének a segítségével, és az amerikai nagykövetség attaséjának közreműködésével.

Fotó: Körös Hírcentrum

„Természetesen mindig nagy kihívás, ha egy olyan személy készíti az ételeket, aki az anyaországból érkezett. Így a receptúrát figyelembe véve megkérdeztük, a húspogácsának az összetételéről, vagy hogy milyen saláta és milyen öntet kell egy hagyományos amerikai hamburgerbe” – fogalmazott az alelnök, majd kérdésünkre elmondta, hogy mi a különbség az amerikai és európai húspogácsa között. „Az amerikai húspogácsánál az is fontos, hogy a marhának melyik része kerül felhasználásra, mivel szaftosítják. De legfőképpen a fűszerezésben van nagy különbség. Az európai húspogácsát túlfűszerezik, az amerikai verzióba mindössze só kerül, és a mártást szokták inkább fűszerezni, de az is helyenként változhat, hogy ki milyen zöldfűszert használ, mennyire lesz majd csípős a szósz. Függ a salátától is, a hagymától és a bucitól is. Amerikában főleg Cheddar sajtot használnak vagy akár kék sajtot, de ez is sok mindentől függhet” – zárta gondolatait Prohászka Béla.

Daniel Babinski elmondta, hogy először jár Békéscsabán, de nagyon szépnek találja a várost, és abban, hogy diplomata az a legjobb, láthatja más országok kultúráját, beszélhet és megismerheti az idegen országok lakóit.

Mucsi Balázs, főigazgató:

 

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének Békés megyei alelnöke:

 

Szóljon hozzá!

+ 42 = 49