Wolff: A Ferrari a csapatutasítással kinyitotta a “férges konzervet”

Wolff, Mercedes Fotó: Kaiser Erika

Toto Wolff úgy véli a túl korán meghozott csapautasítás akár precedenst is teremthet a Ferrarinál.

Hiába indult előkelőbb helyről és volt jobb a rajtja Sebastian Vettelnek, már az első pillanatokban csapattársa mögé került, miután beszorult a pole pozícióból induló Valtteri Bottas mögé. A két ferraris versenyző körökön keresztül egymás mögött halat DRS távolságon belül, miközben a Mercedes pilótái fokozatosan léptek el tőlük. A pit wall-on döntés kellett hozni, Mattia Binotto tehát megcseréltette versenyzőit annak fényében, hogy a német majd közelebb tud kerülni a riválisokhoz. Azonban Charles Leclerc mögött elkoptak a négyszeres világbajnok abroncsai, így csak minimálisan tudott gyorsabban menni, mint a monacói. Végül még Max Verstappen is bejött az ifjú versenyző elé, egy sikeres elévágásnak köszönhetően, így Leclerc az ötödik helyen láthatta meg kockás zászlót.

hirdetés

A Mercedes csapatfőnöke megérti a Ferrari döntését, ugyanakkor felhívta a figyelmet annak hátulütőire is. Szerinte ezzel a cserével az olasz csapat kinyitotta Pandóra szelencéjét.

,,Ez egy nagyon trükkös szituáció, ugyanis szeretnéd, ha a gyorsabb versenyzőt levadászná a riválisaidat. Sebastian úgy érezte, ő gyorsabban tud menni, ezért megcserélték a két pilótát. Meg tudom érteni, miért döntöttek így. Mindazonáltal, ha egyszer megcsinálod ezt, akkor a későbbiekben komplikálta válhat a helyzet, ugyanis ezzel a döntéssel precedenst teremthetsz és kinyitod a férgekkel teli konzervet. Előfordulhat innentől, hogy minden versenyen megkapod azt a hátul lévő pilótádtól, hogy ő tudna gyorsabban is menni.”

Az osztrák csapatfőnök még hozzátette, ezzel a döntéssel nem csak a Scuderiának kell szembenéznie, már az Ezüst Nyilaknál is előfordult nem egyszer ilyen kényszerhelyzet. Wolff szerint ez annak az ára, ha két versenyképes pilótát szerződtetnek a csapatok.

,,Nem könnyű ez a helyzet. Már mi is tartottunk itt Nicoval, Lewisszal és Valtterivel. Egy olyan szituációval kellett szembe néznünk, mikor is a két pilóta annyira hajtotta egymást, hogy attól féltünk túl nagy kockázatot vállalnak, és nem fejezik be a versenyt. Tehát ez nem csak a Ferrarinál probléma, minden csapatnál előfordul, ahol két erős karakter versenyez.”

Racingline.hu

Szóljon hozzá!

95 − 94 =