Egész évben védekezni kell a parlagfű ellen

parlagfű Fotó: Pixabay

Az idéntől hatályos törvényi rendelkezés értelmében a földhasználó már egész évben köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni. Ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

hirdetés

A korábbi szabályozás szerint a földhasználó csak az adott év június 30-áig volt köteles a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni. Az idéntől érvényes szabályozás szerint viszont a parlagfű elleni védekezés egész évben fennálló kötelezettség.

hirdetés

Az előírt védekezési kötelezettség elmulasztása esetén a települési önkormányzat jegyzője vagy a növény- és talajvédelmi hatáskörben eljáró megyeszékhely szerinti járási hivatal a földhasználóval szemben közérdekű védekezést rendel el. Ha a közérdekű védekezés elrendelése és a hatóság általi végrehajtatás ideje között a földhasználó nem végzi el a parlagfű mentesítést, akkor azt a hatóság a vállalkozóval végezteti el. Ennek költségei a földhasználót terhelik.

A fentieken túlmenően a parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztása esetén az illetékes megyeszékhelyi járási hivatal a földhasználóval szemben növényvédelmi bírságot szab ki. Utólagos kimentési lehetőségnek nincs helye. A kiszabandó növényvédelmi bírság legkisebb összege 15 ezer, legmagasabb összege 5 millió forint – tájékoztatott a bekesijarasok.hu.

hirdetés

Szóljon hozzá!

82 − 78 =