Csapadékos idő előzi meg a nyári meleget

nyári esős időjárás Fotó: Pixabay

A hét közepéig sokfelé eshet, záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Majd csütörtökre nyári meleg köszönt be, 28-29 fok is lehet.

Átalakulás előtt áll időjárásunk, az eddigi napos száraz időt okozó anticiklon északkelet felé hátrál, egyre inkább a mediterrán térségben kialakuló ciklon hatása alá kerülünk, többfelé csapadékosra fordul az idő.

Húsvéthétfőn nyugaton és délen marad a naposabb idő, ezzel szemben az ország északkeleti felén már gyakrabban megnövekszik a felhőzet és záporok, helyenként zivatarok kialakulására is számítani kell, lokálisan jelentősebb csapadék is hullhat. Az ország északi-északkeleti felén felerősödik a keleti szél, délnyugatabbra a déli-délnyugati irányú légmozgás lehet időnként élénk. Délutánra 17-24 fokig melegszik a levegő, hűvösebb a felhősebb, csapadékosabb északkeleti tájakon lesz.

Kedden sokfelé várható eső, zápor, a napsütést ezen a napon a legtöbb helyen mellőznünk kell. Néhány milliméter eső szinte országszerte eshet, több helyen jó eséllyel akár a 10 mm-t is meghaladhatjuk, ami a mezőgazdaságnak meglehetősen jól jön. Szeles lesz az idő, a délkeleti irányú légmozgást többfelé erős, néhol viharos lökések kísérhetik. Átmenetileg jelentősen visszaesik a hőmérséklet, a maximumok 12 és 20 fok között alakulnak.

Szerdán a napsütést magasra törő gomolyfelhők zavarják, és több tájegységünkön is számítani lehet záporok, zivatarok kialakulására. Élénk, erős délies széllel meleg levegő érkezik térségünkbe, a csúcshőmérséklet már eléri a 20-25 fokot.

Csütörtökön és pénteken országszerte sok lesz a napsütés, egy-egy futó zápor, esetleg zivatar csak néhol alakulhat ki kis eséllyel. A déli szél mindkét napon élénk, erős lesz. A hajnalok enyhék lesznek, napközben egyre többfelé meghaladjuk a 25 fokot, helyenként a 30 fokot is megközelítjük. Péntek éjjel hidegfront érkezhet – írja az Időkép.


Kövessen minket Facebookon!

Szóljon hozzá!