Vitézi Játékok: színes lesz idén is a programkínálat

vitézi Fotó: Békéscsabai Vitézi Játékok / Facebook

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum május 4-én és 5-én ismét megrendezi a Békéscsabai Vitézi Játékok elnevezésű nemzetközi hagyományőrző történelmi fesztivált a Gabonamúzeum területén. A kétnapos rendezvény programjai között számos újdonságot és több visszatérő elemet is találhatnak az érdeklődők.

hirdetés

Medgyesi Pál, a múzeum igazgatóhelyettese elárulta, ezúttal is sokat dolgoztak azon, hogy tovább bővüljön, még különlegesebb legyen a programkínálat. A rendezvény szombaton délelőtt már hagyományosan a középkori vitézek felvonulásával kezdődik. Menet közben a szegedi PAVANE Történelmi Zászlóforgatók műsorát is láthatják majd. Ezután Szarvas Péter polgármester köszönti a megjelent egyesületeket, hagyományőrző csapatokat a Városháza előtt. Utána tovább vonul a menet, kezdődik a program a fesztivál helyszínén, a Gabonamúzeumnál.

hirdetés

Összesen 17 helyszínt alakítanak ki a múzeum területén, mindegyiknél más típusú műsor vagy program várja majd az érdeklődőket. A Küzdőtéren és Trubadúrok Udvarában például a meghívott hazai és külföldi csoportok bemutatóira kerül sor. Idén is lesznek szakmai előadások, a két napon más-más témáról hallhatnak a Bölcsességek Termébe betérők. A legkissebbek sem fognak azonban unatkozni. Nekik külön játszóház, kirakodóvásár, lovaglási lehetőség, mesterségbemutató is lesz.

Az igazgatóhelyettes kiemelte, hogy a szombat esti programra idén még nagyobb hangsúlyt fektettek. Zenés műsor, tüzes, hajítógépes bemutató, és fáklyás felvonulás is látható lesz az esti órákban. Ha valakinek lesz még ereje, részt vehet a Hollóének Hungarica együttes zenés estjén, ahol reneszánsz és moldvai táncház várja majd a látogatókat.

Medgyesi Pál arra is felhívta a figyelmet, hogy az érkező csapatok közül sok kicserélődött. Ezt azért tartották fontosnak, hogy a közönség ne ugyanazt a műsort lássa évről évre. A korábbiak közül sok csapat szívesen jött volna idén is, sajnos azonban sokuknak nemet kellett mondjanak a szervezők. A német nemzetiségi önkormányzatnak köszönhetően a német egyesületekkel is egyre jobb a kapcsolata a múzeumnak, így idén onnan is érkeznek fellépők. De a határon túlról jönnek még Romániából és Szlovákiából is. Ez is mutatja, hogy a rendezvény hírneve már külföldre is elért.

A Medgyesi Pállal készült interjút itt meghallgathatják:

 

A teljes programot itt találják:

hirdetés

Szóljon hozzá!

+ 79 = 86