Rendőrnapot tartottak Békéscsabán

rendőrnap Fotó: Körös Hírcentrum

Megrendezésre került a Rendőrség Napja program Békéscsabán.

hirdetés

A Szent István téren a Rendőr-főkapitányság nagyszabású bemutatót rendezett ahol többek között szolgálati autókat, eszközöket és fegyvereket is meg lehetett tekinteni. Az érdeklődők kérdéseire is válaszoltak a munkájukkal kapcsolatban a rendészeti és bűnügyi szolgálatnál dolgozók. A rendezvény főképp a kisgyermekeknek szólt, óvodásoknak, általános iskolásoknak.

hirdetés

„A rendőrök munkája iránt nagy tisztelettel vagyunk mindannyian, különösen Békéscsabán, mert minden mutató, minden szám azt mutatja, hogy a megyei jogú városok között Békéscsaba igen előkelő helyen áll. Az egyik legbiztonságosabb megyei jogú város vagyunk. Ez nagyban köszönhető a rendőrök munkájának, akár a bűnesetek, bűncselekmények, szabálysértések számának csökkenését nézzük, akár a felderítettségi mutató jelentős javulását, mindenképpen dicsérően kell szólni a Békés megyei, Békéscsabai rendőrök munkájáról” – fogalmazott Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere.

„Egy ilyen felvilágosító jellegű rendezvénynek is komoly szerepe van abban, hogy a civil szféra megismerje a rendőrök, a katasztrófavédők, a mentősök, a tűzoltók munkáját, amely sokszor nem egyszerű, sokszor nehéz. Hiszen vannak olyan esetek a hétköznapokban, amelyben rendkívüli erőfeszítéssel lehet csak helytállni a rendőröknek vagy katasztrófavédelmi kollégáknak” – tette hozzá a polgármester.

A gyerekek rendőrautókba is beülhettek. Fotó: Körös Hírcentrum

Szarvas Péter két, a Rendőr-főkapitányságon dolgozó rendőrt részesített külön elismerésben, de kiemelte, hogy ez az elismerés és köszönet minden rendőrnek szól, hiszen biztonságban élünk, és remélhetőleg ez a biztonságérzet a későbbiek során is maradandó lesz.

„A Magyar Rendőrség Napját igyekszünk mindenki számára ünnepé tenni, hiszen természetesen a szervezeten belül, mi magunk megemlékezünk a rendőrség különböző szolgálati ágainak kiváló teljesítményeiről. Ugyanakkor egész évben nagyon fontos számunkra az, hogy kapcsolatot tartsunk a Békés megyében élőkkel, mert így tudjuk megismerni a közbiztonsággal, közrenddel kapcsolatos észrevételeket, és ezek az észrevételek segítenek abban, hogy hatékonyabbá tegyük a munkánkat” – mondta dr. Vargáné dr. Szombati Andrea a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

„Többször megkérdezünk bárkit, hogy mi a fontos az ő személyes életében általában azt a választ kapjuk, hogy az egészség és a biztonság. Ilyen formában, úgy értékeljük, hogy az egyik legfontosabb értékért, a biztonságért dolgozunk, és nagyon fontos számunkra, hogy ezt minél hatékonyabban tegyük. Gyakorlatilag Békés megyében már hosszú idő óta mindig megszervezzük a Rendőrség Napját, ilyenfajta bemutatókkal is évek óta jelentkezünk. Azt látjuk, hogy sokan szívesen jönnek hozzánk, óvódás csoportok, iskolai osztályok, családok is eljönnek azért, hogy megismerjék a munkánkat” – fűzte hozzá.

A gyerekek sisakot és mellényt is magukra ölthettek, emellett fegyvereket is kézbe vehettek. Fotó: Körös Hírcentrum

A gyerekek örülnek, hogy ilyenkor a rendőrök eszközeit is megnézhetik, biztonságos körülmények között még a fegyvereket is kézbe vehetik. Beülhetnek az autókba, kipróbálhatják a járművek szirénáit is. A főkapitányság szóvivője szerint ez is egyfajta bizalomépítő dolog, hiszen ha ilyen körülmények között találkoznak a rendőrökkel, akkor abban az esetben ha netán veszélybe, vagy bajba kerülnek, akkor nem ijednek meg annyira, hanem szívesen fordulnak a rendőrséghez és úgy gondolják, hogy onnan egyből segítséget kapnak, tehát bíznak abban, hogy a rendőrség segíteni fog majd nekik.

„Természetesen ilyenkor a nemzetközi kapcsolatainkat is ápoljuk, hiszen Romániából számos delegáció érkezett, számos városból jöttek el Békéscsabára és szakmai megbeszélésekre is sor kerül, hiszen a bűnözés nem ismer határokat” – tette hozzá dr. Vargáné dr. Szombati Andrea. „Nagyon fontos, nem csak az illegális migráció kapcsán, hanem bűnügyi területen is fennáll az a fokozott együttműködés, ami már évek óta kiváló a román rendőrséggel. Ilyenkor a román rendőri vezetők és munkatársak érkeznek azért, hogy kicseréljük információinkat, tapasztalatainkat és ez is a Békés megyében élők érdekét szolgálja. Hiszen a biztonságot segítheti egy ilyen jó szakmai együttműködés” – zárta gondolatait.

Szarvas Pétert kérdeztük:

 

Dr. Vargáné dr. Szombati Andreát kérdeztük:

 

Képgaléria:

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 1 = 1