Bemutatták a Márton Áron életéről szóló kötetet Gyulán

Fotó: Körös Hírcentrum

Május 3-án Katolikus Közösségi Házban mutatták be a (Le)hallgatásra ítélve- Márton Áron erdélyi püspök 1957 és 1960 közötti lehallgatásának története című kötetet.

hirdetés

A szerző, dr. Nagy Mihály Zoltán történész, levéltáros a nagyváradi levéltárból érkezett Gyulára, hogy bemutassa a mártír püspökről írt könyvét. Az eseményen dr. Kovács József országgyűlési képviselő mondott elsőként köszöntő beszédet. „Egy rendkívül szomorú időszaka volt ez a magyar történelemnek” – fogalmazott, mikor a korszak nehézségeket állított az embereknek többek között a lehallgatások által is. „Számunkra két kiváló erdélyi születésű püspök van. Márton Áron, aki ott élte végig az életét Dél-Erdélyben, illetve Apor Vilmos, akit mi itt Gyulán, illetve Győrben, Magyarországon mondhatunk magunkénak” – folytatta. A képviselő kiemelte Márton Áron „legnagyobb bűnét”, amit akkor követett el, mikor Kolozsvárott a püspök kiállt a zsidóság deportálása ellen, ami miatt komoly fedést kapott és természetesen megtorlást is. Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, amelyet néhány év után feloldottak ugyan, de ezt követően is házi őrizetben tartották. A püspök legfőbb célja haláláig az erdélyi autonómia kivívása volt. Dr. Kovács József ezért nagy örömét fejezte ki azért, hogy a püspöknek az életét most még jobban megismerhetővé tette a szerző.

hirdetés
Fotó: Körös Hírcentrum

Őt követően dr. Erdész Ádám a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárának igazgatója szólalt fel és mutatta be az előadót, Nagy Mihály Zoltánt. A szerző történész és hitoktatói tanulmányai befejezését követően az Erdélyi Múzeum Egyesület munkatársa lett. Elsősorban a XX. századi romániai magyarság történetét, azon belül is a magyar egyházak, illetőleg az állam kapcsolatát, viszonyát, ellentéteit kutatta. 2011-ben szerzett doktori címet. A Vallásügyi Államtitkárság tanácsosa lett 2008-ban – miután Bukarestbe költözött -, a magyar egyházak tanácsosa. Két évvel később a Román Nemzeti Levéltár főigazgató helyettesi tisztjét töltötte be. Ebben az időben indult el egy együttműködés a román és magyar történészek között. Ezt  követve a romániai Balassi Intézetnek megfelelő kulturális intézmény alelnöki posztját töltötte be, majd 2017-ben visszatért Nagyváradra, ahol jelenleg is levéltárosként dolgozik- összegezte a levéltár igazgató.

Dr. Nagy Mihály Zoltán az előadásának megkezdésekor köszönetet mondott a meghívásért és a lehetőségért, hogy beszélhet az általa kutatott időszakról a jelenlévőknek, hiszen Márton Áron egy kulcsszemélyiség volt, akinek a személye egyházjogi szempontból is meghatározta a romániai római katolikus egyház és a román állam viszonyát.

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 1 = 7