Vádemelés embercsempészés miatt

gyulai, mezőberényi, embercsempészés, sarkadi, millió, légpuskával, ügyészség Fotó: Pixabay

A Battonyai Járási Ügyészség vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat egy 53 éves solymári férfi ellen. A férfi 2019. január elején 20 iraki állampolgárnak nyújtott segítséget, akik a román-magyar határt Battonyánál engedély és okmányok nélkül lépték át.

hirdetés

A vádlottnak 2018. december hónap végén 80.000 Ft összegű tartozása keletkezett egy „Béla” nevű román személlyel szemben. Ennek törlesztése fejében „Béla” munkát ajánlott a vádlottnak. Mégpedig azt, hogy embereket kell a román-magyar határ mellől Budapestre szállítania, amelybe a vádlott beleegyezett. A vádlott a megállapodás teljesítése érdekében 2018.december végén bérbe vett egy sötétített ablaküvegű kistehergépkocsit. Majd 2019. január 3-án, az esti órákban az általa vezetett kistehergépkocsival elindult a határ mellé.

hirdetés

Útközben telefonon kapta meg „Bélától” annak a helynek a GPS koordinátáit, ahová mennie kell. A vádlott az utasítások szerint Battonya külterületére, a Mezőhegyes irányába vezető műútra ment. Itt rövid várakozás után, éjfél körüli időpontban felvett a gépjárműbe 20 fő iraki állampolgárt. Ők egy afgán embercsempész vezetésével a román-magyar államhatárt engedély nélkül, a jogszabályi rendelkezések megszegésével, a zöldhatáron keresztül Battonya térségében lépték át. Miután a migránsok a gépjárműbe beszálltak, a vádlott a kistehergépkocsival Mezőhegyes irányába indult, hogy az iraki állampolgárokat Budapestre szállítsa. Azonban a Battonyai Határrendészeti Kirendeltség járőrei elfogták őket.

A vádlott Magyarországon büntetlen előéletű. De őt egy német bíróság 2015-ben jogellenes beutazás és tartózkodás elősegítése miatt felfüggesztett szabadságvesztés büntetése ítélte. A Battonyai Járási Ügyészség a letartóztatásban lévő vádlott ellen vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat. A járási ügyészség vádiratában a vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta. Valamint azt, hogy a bíróság tiltsa el a közügyek gyakorlásától. Az eljárás a Battonyai Járásbíróságon folytatódik – tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.

hirdetés

Szóljon hozzá!

82 − 79 =