Melegebb van az északi sarkkörnél, mint Olaszországban

eső záporok Fotó: Pixabay

Szokatlanul magas és alacsony hőmérsékletek egyaránt jellemzőek most Európában. A sarkkörnél 31 fokot mértek, míg Olaszországban 20 fok alatt maradt a hőmérséklet. Mégis mi okozza mindezt?

hirdetés

Nagy hőmérséklet különbségek jellemzik nemcsak hazánk, hanem Európa időjárását is ezekben a napokban. Vasárnap az Ibériai-félsziget délnyugati csücskén már a 35,5 fokot is elérték a maximumok, de ami ettől is szokatlanabb, hogy az oroszországi Kojnas állomáson 31,2 fokot mutatott a napokban a hőmérő. Legmeghökkentőbb, hogy az állomás az északi sarkkörhöz nagyon közel helyezkedik el.

hirdetés

Közép-Európában ezzel szemben 20 fok alatt maradnak a maximumok, és a Földközi-tenger középső medencéjében is jóval hidegebb van az ilyenkor megszokottnál. A GFS modell 2 méteres hőmérsékleti anomália térképén is elég szembetűnőek a különbségek: Közép-Európában van ahol 12-15 fokkal hidegebb a levegő az 1979-2010 közötti átlaghoz képest.

De miért alakulnak ki ezek a különbségek kontinensünkön?

A választ a kontinens felett uralkodó áramlási viszonyok adják meg. Jelenleg ugyanis meridionális áramlás dominál, ami az észak-déli irányú légtömeg áthelyeződést segíti elő. Az erős délies áramlásnak köszönhetően nagy mennyiségű, szubtrópusi eredetű levegő áramlik észak felé Európa atlanti partvidékén és az Ural-hegység térségében, mely egészen az Északi sarkkör környékére is eljut. Közép-Európára viszont észak felől zúdul le a sarkvidéki eredetű légtömeg.

Hazánk épp a frontvonalon helyezkedik el. Nyugaton viharos széllel áramlik be a hidegebb levegő, keleten azonban napos, meleg idő jellemző. A hőmérséklet-különbség egy-két helyen a 20 fokot is eléri – írja az Időkép.

hirdetés

Szóljon hozzá!

44 + = 54