A zumba világába pillanthatnak be az érdeklődők Békéscsabán

zumba Fotó: Körös Hírcentrum

Szeblák Máté zumba oktató hét évvel ezelőtt találkozott először ezzel a mozgásformával. Az első órára a testvérei kísérték el, és szerelem volt már az első alkalommal. Nem sok idő telt el, mire rájött, hogy komolyabban is szeretne a fitnesz ezen ágával foglalkozni. Oktatóvá képezte magát, és azóta is folyamatosan a fejlődés lehetőségeit keresi. Minderről a Körös Hírcentrum stúdiójában mesélt.

hirdetés

A zumbának, mint a legtöbb sportnak, számos jótékony hatása van. Mivel fajtája is rengeteg van, a kisgyerekektől az idős korosztályig mindenki megtalálja a magának valót. Eredetét tekintve Kolumbiából származik, latin ritmusokra épülő, táncos elemeket tartalmazó fitneszprogram. A mozdulatok különböző táncok lépéseiből tevődnek össze. Olyan ismert táncok alaplépéseit tartalmazza, mint a salsa, a merengue, a cumbia, a flamenco, a mambo, a samba, a reggaetón, vagy éppen a hastánc. Alberto Perez volt a megálmodója. Mint Máté megosztotta, Perez egyszer rossz kazettát vitt az egyik fitnesz órájára. A latin zenékkel tartotta meg az órát, majd rájött, hogy ezzel érdemes lenne foglalkoznia. Idővel a zumba az egész világot meghódította.

hirdetés

Ma a zumba egy komoly kardió és izomerősítő mozgásforma. Az oktatótól függ, hogy éppen milyen órát állít össze, lazábbra, vagy pörgősebbre veszi. Az oktatóknak folyamatosan lehetőségük van arra, hogy képezzék magukat, új koreográfiákat sajátítsanak el, amelyeket aztán továbbadhatnak az órákon. A békéscsabai oktató fontosnak tartja a folyamatos tanulást, hiszen így a sportág legfanatikusabbjait is mindig meglepheti valamivel. Ezért kezdett el foglalkozni a Strong by Zumba irányzattal is. Ez tulajdonképpen már nem a táncos elemekre épül, itt egy saját testsúlyos, erősítő edzésről van szó. Máté szerint azok, akik eljárnak erre is, illetve a heti két klasszikus zumbaórára, azok már nem igényelnek több mozgást. Ezekkel az alkalmakkal a szervezet megkapja azt az edzést, amitől egészséges és fitt marad.

Békéscsabán május 18-án, szombaton délután szerveznek egy nagyobb találkozót, amelyen Horváth Ádám Zumba Jammer és a Békés megyei, valamint közeli oktatók fognak egy több mint kétórás Zumba Partyt tartani. A helyszín a
Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda tornaterme lesz. Horváth Ádám még sosem járt a megyében, ezért még különlegesebb színfoltja lesz a rendezvénynek.

A Szeblák Mátéval készült teljes interjút itt meghallgathatják:

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

17 − = 16