Második alkalommal kerül megrendezésre a Kézműves Sörfesztivál Gyula városában

sörfesztivál, gyula Fotó: Körös Hírcentrum

2019. június 7. és 10. között, második alkalommal kerül megrendezésre a Kézműves Sörfesztivál Gyula városában. Rengeteg programmal várják az érdeklődőket a három napos rendezvényre, aminek a Gyulai Várkert ad helyet.

hirdetés

Gyula Békés megye ékszerdoboza – mondta dr. Kulcsár László köszöntőbeszédében. A kézműves sörök mellett Gyula városa a második főszereplője az eseménynek, és jobb helyszínt nem is kaphatott volna a rendezvény. A gasztronómia képviseletében az ország és a megye is felvonul majd különböző ételekkel és így kapcsolódik a programba a mezőgazdaság is. Reménykednek abban, hogy a rendezvény okán a város és a megye értékei is ismertebbek lesznek és vonzerejük csábítja majd a turistákat a későbbiek során is.

hirdetés

„A Gyulai Pálinkafesztivál sikere alapozta meg az együttműködést a város és a rendezvény szervezője, a Bora Imre által irányított cégcsoport között” – fogalmazott dr. Görgényi Ernő polgármester. Hozzátette, amikor Bora Imre azzal a javaslattal kereste meg a város vezetését, hogy elindítaná a Kézműves Sörfesztivált, örömmel kezdték meg az együttműködést, amit egy szerződéssel is megpecsételtek.

A tavalyi Kézműves Sörfesztivál már rendkívül sikeres volt, a gasztroturizmusnak egy újabb jelentős attrakciójáról van szó. A régióban kiemelkedő jelentőséggel bír, de országos szinten is jegyzik, már csak azért is, mert nemzetközi vonatkozásai is vannak. Nevezetesen a sörverseny kapcsán, hiszen több országból érkeztek nevezések, köztük olyan sör nagyhatalmakból is, mint Csehország vagy Belgium.

„Egy olyan nemzetközi versenyt sikerült szervezni, amire mind a szakma, mind a média jelentős figyelmet fordít – mondta el Bora Imre. „Olyan nemzetközi bírákat sikerült idecsábítanunk, akik a világ egyik legismertebb bírái közé tartoznak. Hat országból van sörmintánk: Csehországból, Szerbiából, Lengyelországból, Szlovéniából, Belgiumból, Romániából és többek között Magyarországról. Ami azt jelzi, hogy ismert lett, és a szakma is figyeli a versenyt.”

A Nemzeti Agrárkamara egyik jelentős támogatója a fesztiválnak. Dr. Kulcsár László elmondta, a kamara fontosnak tartja, hogy ne csak az agráriummal, a mezőgazdasággal foglalkozzon, hanem hozzájuk tartozik a vidékfejlesztés és az élelmiszeripar is.

„Az élelmiszeripar egyik fontos további fázisa az agráriumnak, hiszen a termékpályán van az alapanyag megtermelés, feldolgozás és értékesítés. És nekünk mindet el kell követnünk annak érdekében, hogy ez a tevékenység kellő publicitást és marketinget is kapjon. Hiszen rég megdőlt az a teória, hogy a jó bornak nem kell cégér.”

A mai magyar gazdaságban fontos az idegenforgalmi bevétel, és az agrárkamarának kötelessége ezt támogatni. A lehetőségeikhez mérten anyagi támogatással is hozzájárulva a fesztiválokhoz. Ezt örömmel teszik, hiszen nagyobb a vendégéjszakák száma Békés megyében és ez a nagyobb rendezvényeknek is köszönhető. Természetesen fontos a kulturális része is a rendezvénynek, hiszen táncfellépések is lesznek, kézműves sátrak, ami szorosan hozzákapcsolódik a magyarság tudathoz.

A fesztivál sikeréhez hozzátartozik hogy – egy nagyon trendi terméket -, a kézműves sört állítja a középpontba, ami mellett street food ételeket lehet majd kóstolni. Az idén 25 sörfőzde fog megjelenni a fesztiválon, több száz fajta sör, továbbá minőségi szórakoztató programok és előadók színesítik a rendezvényt. A családokról sem feledkeztek meg, a gyerekeknek játszóházakat és külön programokat szerveznek.

 

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

22 + = 27