Zebra terv: a gyalogosok nagyobb biztonsága a cél

gyalogosok Fotó: police.hu

Békés megyében 2018-ban az előző évihez képest emelkedett azoknak a személyi sérüléssel járó baleseteknek a száma, amelyekben gyalogosok voltak érintettek. A rendőrség mindenkit arra kér, hogy figyeljen akkor is, ha gyalogosan közlekedik és akkor is, ha járművezetőként gyalogost lát!

A gyalogosok biztonságára, a közlekedési szabályok betartásának fontosságára igyekszik ráirányítani a figyelmet a „Zebra terv” elnevezésű országos akció. Ennek keretében a rendőrség 2019. május 14-e és 19-e között országszerte kiemelt figyelmet fordít a gyalogos-átkelőhelyek forgalmának ellenőrzésére. Békés megyében 2018-ban az előző évhez képest emelkedett azoknak a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleseteknek a száma, amelyekben gyalogos is érintett volt. Ezen belül azoknak a szerencsétlenségeknek a száma is emelkedett, amelyeket gyalogosok okoztak.

A gyalogosok a közlekedés legvédtelenebb résztvevői, ha balesetet szenvednek, a legtöbb esetben súlyos vagy tragikus a következmény. A rendőrség kéri a közlekedőket, hogy tartsák be a szabályokat, figyeljenek magukra és egymásra is! Ha sötétben, szürkületben lakott területen kívül gyalogolnak, mindenképpen viseljenek láthatósági mellényt! A gyalogosok nézzenek körül, mielőtt az úttestre lépnek, győződjenek meg arról, hogy biztonságosan át tudnak-e menni az úton! Ha van rá lehetőség, keressék a járművezetővel a szemkontaktust! Így könnyebben meg tudják ítélni, hogy a járművezető észlelte-e őket és megadja-e számukra az elsőbbséget. Tilos jelzésen ne menjenek át és a villogó zöldnél se induljanak el! Álló jármű takarásából, bokor vagy nagyobb fa mögül ne lépjenek le az úttestre! A járművezetők fokozott figyelemmel, óvatosan közelítsék meg a zebrákat!

Forrás: police.hu

 

Szóljon hozzá!

− 3 = 2