Megnyílt a gyulai művészeti iskola diákjainak évzáró kiállítása

Fotó: Körös Hírcentrum

A Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola képzőművészeti tanszakának vizsga kiállításán a jelenlévőket Czirok Mihály intézményvezető köszöntötte.

hirdetés

Az igazgató beismerte, hogy zenészként, előadóművészként minden évben nehéz helyzetben van, mikor egy ilyen vizsga kiállítás megnyitó beszédét állítja össze, így a Wikipédia egyik szócikkét hívta segítségül az alkotóművészet fogalmának kifejtése kapcsán: „Az alkotóművészet azon művészi produkciók összefoglaló elnevezése, amelyek (szemben az előadóművészettel) nem már meglevő műveket adnak elő, hanem új műalkotásokat hoznak létre. Alkotó művész voltaképpen az, kinek van saját eszméje, gondolata, ötlete, érzése, hangulata, melyet az ő legsajátosabb egyéni, művészi nyelvén színekben, formában megvalósít, önmagából s a természet örökké zajgó-mozgó nagy tengeréből merít.

hirdetés

Az elmét folyton éber tevékenységre kell szoktatni, mert a gondolatbeli lustaság elsősorban sírásója az alkotó tehetségnek.”- idézte, majd hozzátette milyen egyszerű és mégis milyen bonyolult megfogalmazás ez. A gyerekek az alkotás során rengeteget tanulhatnak, harmóniát, szépséget, valamint megélhetik azt a flow-élményt, amikor az elméjük teljesen elmélyül abban, amit csinálnak.

„Hiszem, hogy minden ember teremtőnek, kreatívnak született és míg óvodás korban ezt a kifejezést támogatják, addig az iskolában és a felnőtt kor alatt ez már teljesen elenyészik”-fogalmazott az intézményvezető. Az alkotáshoz az ember örömében és bánatában is fordulhat, mint egy baráthoz, hogy kifejezhesse érzéseit, gondolatait. Az intézmény feladata, hogy ezt a barátot megismertesse a tanulóival, valamint a már kialakult barátságok ápolását elősegítse

A tárlat június 12-ig lesz látható az Erkel Ferenc Művelődési Központban.

hirdetés

Szóljon hozzá!

64 + = 67