Hat év börtön sikkasztás és más bűncselekmények miatt

sikkasztás, embercsempészés, szociális Fotó: Pixabay

A Békéscsabai Járásbíróság sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt nem jogerős ítéletet hozott egy vádlottal szemben.

hirdetés

A bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat különösen nagy értékre üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettében, 7 rendbeli – ebből 1 rendbeli különösen nagy kárt okozó, 6 rendbeli jelentős kárt okozó – folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében, 14 rendbeli – ebből 8 rendbeli jelentős kárt okozó, 6 rendbeli nagyobb kárt okozó – üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében, 22 rendbeli – ebből 5 rendbeli esetben folytatólagosan elkövetett – hamis magánokirat felhasználásának vétségében.

hirdetés

A vádlott 1998-tól egy takarékszövetkezetnél dolgozott elnök-ügyvezetői munkakörben. A vádlott 2015-től rendszeresen sporteseményekre fogadott, naponta akár több millió forint értékben, majd 2017-re játékszenvedélye miatt eladósodott. Ekkor ügyvezetői pozíciójával visszaélve, több alkalommal magáncélra „előleg” címén összesen 106.100.000,- forint készpénzt vett fel a szövetkezet pénztárából. Ezt fogadásra költötte el azért, hogy a nyereményekből stabilizálja anyagi helyzetét. Ez nem sikerült, ezért 2017 májusától magánszemélyektől csalt ki készpénzt.

A vádlott többször közeli ismerőseitől kért kölcsön. Voltak olyan sértettek is, akiket azzal ejtett tévedésbe, hogy számukra részjegyet tud vásárolni előnyös hozam reményében. Volt olyan eset is, amikor a vádlott a neki átadott kölcsön végtörlesztését vette el jogtalanul. A csalásokkal érintett sértettek száma összesen 21 fő. Tőlük összesen 330.325.700,- forintot szerzett meg a vádlott. Ezen összegből a takarékszövetkezet pénztárából kivett pénzt a kivételtől számítva rövidebb időn belül visszafizette. Illetve a megmaradt összegből további fogadásokat kötött. A takarékszövetkezet összesen 120.125.700,- forint összegben kártalanította azon sértetteket, akiket a vádlott azzal ejtett tévedésbe, hogy a tőlük átvett összegekért cserébe szövetkezeti részjegy tulajdonosok lesznek, valamint azon sértettet, akitől a kölcsöne lezárása érdekében csalta ki a pénzt a vádlott.

A büntetés kiszabásakor a bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott foglalkozásával és munkakörével visszaélve, több sértett vonatkozásban folytatólagosan követett el a terhére rótt bűncselekményeket. Valamint azok kettőnél több halmazatát, a takarékszövetkezet sérelmére a hosszú időn keresztül tartó elkövetést, a cselekmény sorozat jellegét, a vagyon elleni bűncselekmények országos és helyi szintű elszaporodottságát.

Enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott bűnösségre is kiterjedő, ténybeli, teljes, feltáró jellegű beismerő vallomását. Illetve azt, hogy a vádlott önként feladta magát. Első vallomásában számos olyan cselekmény tekintetében is tényfeltáró és bűnösségre kiterjedő beismerő vallomást tett a nyomozóhatóság előtt, amelyek vonatkozásban ekkor még őt nem is gyanúsították. További enyhítő körülmény a vádlott büntetlen előélete, hogy kiskorú gyermekek eltartásáról gondoskodik, játékfüggőségre utaló személyiségzavarban szenved. Valamint az, hogy a takarékszövetkezetnél a pénztári előleg felvételét követő elszámolások és igazolások vonatkozásában a vádlott irányába megengedőbb volt az ellenőrzés rendje.

A bíróság ezért 6 év börtönre, 6 év közügyek gyakorlásától, és 10 év a pénzügyi elemző és befektetési tanácsadó foglalkozástól eltiltásra ítélte. A bíróság a vádlottal szemben 185.125.700,- forint vagyonelkobzást rendelt el. A bíróság a magánfeleknek összesen 119.200.000,- forint polgári jogi igényt ítélt meg. Míg 120.125.700,- forint vonatkozásában a bejelentett polgári jogi igény érvényesítését egyéb törvényes útra utasította. Kötelezte a bíróság a vádlottat 116.521,- forint bűnügyi költség megfizetésére. Az ítélet nem jogerős. Az ügyészség súlyosítás, míg a vádlott és védője enyhítés végett jelentett be fellebbezést – adta hírül közleményében a Gyulai Törvényszék.

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

81 − 80 =