Kigyulladt az István malom Békéscsabán – Frissítve

István Malom Fotó: Körös Hírcentrum

Kigyulladt a békéscsabai István malom a Gőzmalom téren. Körülbelül fél ötkor keletkezett a tűz, amelyet a B38 rendezvényhajó személyzete vett észre, majd azonnal értesítették a tűzoltókat.

hirdetés
A sajnálatos eseménnyel kapcsolatos legfrissebb tartalmaink ide kattintva érhetőek el.

A helyszínre a békéscsabai, a gyulai, a mezőberényi, a mezőkovácsházi, a szarvasi, a szeghalmi és az orosházi hivatásos tűzoltókat is riasztották. Az egységek a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett oltják a lángokat – olvasható a megyei katasztrófavédelem honlapján.

hirdetés

Annak ellenére, hogy a tűzoltók nagy erőkkel dolgoznak, úgy tűnik, teljesen ki fog égni az épület, hasonlóan az 1993. március 29-én leégett Tóth-malomhoz Orosházán.

Megkezdték a szomszédos kórház egyik szárnyának kiürítését is. Videóinkat a Körös Hírcentrum Facebook oldalán találják.


FRISSÍTÉS – 22.10 Eloltották a lángokat! 

A tűzoltók tíz vízsugárral avatkoztak be. Az elsődleges információk szerint az eset során senki nem sérült meg. Videó, és további képek ide kattintva.

FRISSÍTÉS – 20.45

A legfrissebb hírek szerint a tűz továbbterjedni már nem tud. A több mint hatvan tűzoltó a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett körülhatárolta a tüzet, így az továbbterjedni nem tud.

FRISSÍTÉS – 19.33

A malom közelében álló épület is meggyulladt és a szálló pernye is nehezíti a tűzoltók munkáját. A körülbelül ezer négyzetméter alapterületű, ötemeletes épület tetőszerkezete megsemmisült, a belső szerkezetét oltja jelenleg több mint 60 tűzoltó. A felvonult egységek a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett oltják a lángokat. A katasztrófavédelmi mobil labor méréseket végzett a tűz környezetében, de nem mutatott ki az egészségre ártalmas gázkoncentrációt. A közeli kórházban biztonsági okokból elzárkóztatást rendeltek el.


Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere a közösségi oldalán így fogalmaz: „Úton hazafelé, még a Dunántúlon ért a hír az autóban,hogy ég az István malom. Döbbenet! A magántulajdonban levő műemlék épület Csaba történelmének része. Családok ezrei kötődnek az emblematikus malomépülethez. A tűzoltók megfeszített erőkkel dolgoznak. Bízzunk a még nagyobb kár elkerülésében!”

Hanó Miklós, Békéscsaba alpolgármestere a következőket írta közösségi oldalán: „Szívszorongató, szörnyű veszteség érte városunkat! A 150 éve épült, a város ikonikus épületét, az István Malmot tűzvész pusztította el, óriási veszteség ez mindannyiunknak! Köszönet a tűzoltóknak áldozatos munkájukért, köszönet hogy megvédték a kórházat, sajnos a malom lángjaival nem lehetett eredményesen megküzdeni. A rettenetes anyagi kár ellenére, legalább személyi sérülés nem történt.

A katasztrófa helyszínén megtapasztalva a városunkat ért veszteséget, alpolgármesterként kezdeményeztem, még a héten megtartandó soron kívüli közgyűlés összehívását, megvizsgálandó, milyen módon tud a városvezetés a károk elhárítása érdekében cselekedni.”

Miklós Attila (MSZP), Fülöp Csaba (MSZP), és Takács Péter (LMP) ugyancsak soron kívüli közgyűlés összehívását kezdeményezték. Mint fogalmaznak ”Az önkormányzat feladatai és esetleges kötelezettségei az István malommal kapcsolatos kárelhárítás és újjáépítés ügyében.” címmel áttekintenék, hogy mit tudnak tenni, mint önkormányzati testület a rendelkezésre álló eszközökkel a kialakult helyzetben.

A sajnálatos eseménnyel kapcsolatos legfrissebb tartalmaink ide kattintva érhetőek el.

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

82 − = 78