Gurmai Zita: Fontos a tiszta politikai közélet megteremtése Magyarországon

Gulyásné Gurmai Zita Tünde Gurmai Zita (MSZP) / Fotó: Körös Hírcentrum

A Strache-botrány kirobbanása után Gurmai Zitát, az MSZP országos elnökségének tagját kérdeztük.

A korrupciós botrány miatt Heinz-Christian Strache alkancellár lemondásra kényszerült. Strache az Osztrák Néppárttal közösen kormányzó Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke volt. Sebastian Kurz kancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke nem sokkal a videó nyilvánosságra kerülését követően bejelentette: nem kíván tovább együtt kormányozni az FPÖ-vel, és előrehozott választások kiírását kezdeményezte, amit a szövetségi elnök szeptemberre tűzött ki.

hirdetés

„Egy olyan videó felvétel keveredett elő, amiben gyakorlatilag arról beszéltek, hogy hogyan lehet az Orbán-féle módszerrel átvenni a sajtófelügyeletet. A videó tanulsága alapján, meg akarta változtatni Ausztriában a média helyzetét, ugyanúgy, ahogy ezt Orbán Viktor tette. Ezek rendkívül fenyegető mondatok voltak. Nagyon fontos az, hogy a botrányt követően Ausztriában újra vissza tudják építeni a bizalmat a politikában” -fogalmazott.

Hozzátette, fontos a tiszta politikai közélet megteremtése itthon is. „Magyarországon ma már Mészáros Lőrinc gazdagabb, mint az angol királynő. Orbán Viktor veje a 32. leggazdagabb, a fiatal vállalkozók listáján. Mindeközben Orbán lányától csak azt halljuk, hogy saját lábon állnak. Kérdezem én, ha nem lennének EU-s források, kinek a lábán állnának?” -zárta gondolatait Gurmai Zita.

Strache a mai napon közzétett videónyilatkozatban elmondta, egy kompromittáló célzattal megrendezett szituáció szereplője volt. Mint fogalmaz, ő csak ötletelt a videóban és semmilyen valós cselekvés nem követte az elhangzottakat.

Szóljon hozzá!

48 + = 49