Paradicsomot károsító vírusra hívják fel a figyelmet

paradicsomot Fotó: Pixabay

2018 végén egy újabb, paradicsomot károsító vírus került a szakma és a hatóság látóterébe, a Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV).

A könnyen terjeszthető, számos módon terjedő vírus okozta elváltozások eladhatatlanná teszik a termést. A fertőzési kockázat csökkentése érdekében számos óvintézkedést tehetnek a termelők. Ezek közül a legfontosabb a szaporítóanyag megbízható forrásból történő beszerzése, valamint a termesztés és forgalmazás során az általános higiénia betartása, a használt eszközök, göngyölegek alapos fertőtlenítése.

hirdetés

A tobamovírusok csoportjába tartozó ToBRFV vírust Európában először 2018-ban észlelték Szicíliában és Németországban. Magyarországon a szakembereknek még nincs tudomásuk az előfordulásáról. A kórokozó mint potenciális veszélyt jelentő károsító 2019 elején felkerült az Európai és Mediterrán Növényvédelmi Szervezet (EPPO) figyelemfelkeltő listájára.

A ToBRFV különösen azért jelent veszélyt, mert nem csak szaporítóanyaggal és terméssel tud terjedni, hanem mechanikai úton. Érintkezéssel, az eszközök és tárgyak felületén is fertőzőképes marad. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a figyelmet, hogy közös érdekünk a ToBRFV vírus gyanújának észlelése esetén annak bejelentése a megyei kormányhivatalnál. A ToBRFV vírusról, annak tüneteiről és terjedési módjáról, valamint a hatékony óvintézkedésekről a Nébih honlapján olvashatnak további információkat.

Forrás: Nébih

 

Szóljon hozzá!

+ 40 = 50