Több millió forintos csalást követett el két nő és egy férfi

tótkomlósi, ittas, nő, telephelyekre, Békéscsabán, idős, zsaroltak, orosházán, békéscsabai, fogolyszökés, orosházi, dobozi, rendőrnap, lopás, magyarbánhegyesi, battonyán Fotó: Pixabay

Egy 29 éves pécsi nő, valamint egy 68 éves békéscsabai nő és 39 éves fia éveken keresztül több millió forintot csaltak ki különböző ürügyekkel egy idős békéscsabai házaspártól. A Békéscsabai Járási Ügyészség jelentős kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat ellenük.

A 68 éves nő és 39 éves fia 2013-ban öröklési szerződést kötöttek egy békéscsabai idős férfival. Ebből kifolyólag járni kezdtek az idős férfi békéscsabai, Kazinczy lakótelepen található lakásához. Ennek során összeismerkedtek a lépcsőházban lakó idős házaspárral, és az idős sértettek bizalmát elnyerve 2013 júniusától 2014 januárjáig több részletben összesen 2 millió Ft-ot csaltak ki tőlük különböző ürügyekkel. Lakásuk tehermentesítésére, az eltartásukban álló személy ellátására, adósságainak kiegyenlítésére, majd temetési költségekre hivatkozással. Azt ígérték, hogy vissza fogják fizetni a kölcsönöket, ez azonban nem állt szándékukban. 2015 nyarán ismét felvették a kapcsolatot a sértettekkel és további kölcsönöket – több, mint 500.000.-Ft-ot – kértek tőlük arra hivatkozva, hogy azok segítségével korábbi tartozásukat rendezik, erre azonban most sem került sor.

A férfi terhelt 2017 tavaszán élettársi viszonyt létesített egy 29 éves pécsi nővel és őt is bevonta a csalások elkövetésébe. Az anya és a fia elhitették a sértettekkel, hogy a házukat értékesíteni fogják és abból kifizetik korábbi tartozásaikat. A ház vevőjeként a 29 éves nőt mutatták be, aki álnéven bemutatkozva, hamis személyigazolvány felhasználásával 900.000.-Ft kölcsönt kért és kapott az idős pártól arra hivatkozva, hogy külföldi örökségéhez ennek segítségével hozzá fog jutni. A kölcsönt nem adta vissza, de a nő ezt követően is tartotta a kapcsolatot a sértettekkel. Elmondta nekik valós személyes adatait, a bizalmukba férkőzött és 6 hónap alatt további 16 millió Ft-ot csalt ki tőlük hamis ürügyekkel, így átutalási költségre, illetékre, állami támogatás igénylésre hivatkozva.

A Békéscsabai Járási Ügyészség a két nő és a férfi ellen jelentős kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat. A járási ügyészség vádiratában a 29 éves nővel szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta. Valamint azt, hogy a bíróság tiltsa el a közügyek gyakorlásától, míg a 68 éves nőt és a 39 éves férfit felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje. Az okozott kárt is meg kell a vádlottaknak térítenie. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróságon folytatódik – tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.

 

Szóljon hozzá!