Helytörténeti könyvbemutatóra került sor Békésen

könyvbemutató Fotó: Oláh Nikolett

1938-1942 között létezett Békésen egy zsidó gyermekotthon, melybe nehéz sorsú árvagyerekeket gyűjtöttek össze szerte az országból és igyekeztek nekik emberhez méltóbb körülményeket és megfelelő neveltetést adni egy embertelen korban, egyre erősödő idegengyűlölet közepette.

Erről az alig ismert helytörténeti adalékról idén jelent meg egy vaskos kötet, melyet a szerkesztője, Hódos Mária, budapesti művészettörténész mutatott be a Püski Sándor Könyvtárban. Elmondta, hogy a gyermekotthont Goldberger Lajos helyi gyógyszerész felkérésére a nagymamája, Farkas Erzsébet vezette, vállalva a tíz kisgyermek „pótmamaságát”, zsidó szellemiségű nevelését és oktatását. Az ő naplóbejegyzései, valamint széleskörű levelezései adják a mű velejét. Külön értékét adja a kiadványnak, hogy a szerkesztő majdnem nyolcvan év távlatából igyekezett az egykori gyermekotthonbeli gyerekek sorsát felkutatni. Néhányan közülük meghaltak a vészkorszak idején, mások itthon vagy Izraelben élték le életüket, mindörökre maguk mögött hagyva a Békésen történteket.

hirdetés

A Fiaim, hol vagytok című könyv értékes helytörténeti adatokat tartalmaz, de mondanivalója egyetemes értékű: bemutatja az erősödő antiszemitizmust és a zsidóság helyzetét, összetételét és tagjainak gondolkodását a harmincas-negyvenes évekbeli vidéki Magyarországon, egyben értékes látleletét adja egy páratlan pedagógiai kísérletnek. A nagy érdeklődéssel kísért könyvbemutatón Hódos Máriát Szegfű Katalin újságíró kérdezte, és a kötet több részlete is elhangzott.

hirdetés

hirdetés

Szóljon hozzá!