Brexit – Brit pénzügyminiszter: “nem támogatok megállapodás nélküli Brexitre törekvő miniszterelnököt”

Brexit Fotó: Pixabay

A brit pénzügyminiszter közölte csütörtökön, hogy nem támogatna egy olyan új miniszterelnököt, aki a brit EU-tagság rendezetlen, megállapodás nélküli megszűnésére törekedne.

hirdetés

Philip Hammond a Sky News brit hírtelevíziónak nyilatkozva alig burkolt utalást tett arra is, hogy ha a távozó Theresa May kormányfő utódja ilyen Brexit-stratégiát hirdetne meg, és emiatt bizalmatlansági indítványt kezdeményeznének kormánya ellen a parlamentben, akkor ő megfontolná ennek az indítványnak a megszavazását. Hammond szerint a megállapodás nélküli Brexit nem szolgálja Nagy-Britannia érdekeit, hatalmas kockázatot jelentene a brit gazdaságra, a nemzetbiztonságra és az ország egységére. Kijelentette: éppen ezért nem tudna támogatni egy olyan kormányzati politikai alapállást, amely kifejezetten a megállapodás nélküli Brexitre törekedne.

hirdetés

Arra a kérdésre, hogy bizalmatlansági indítvány esetén a kormányra vagy ellene szavazna-e, a pénzügyminiszter úgy fogalmazott: 22 éve alsóházi képviselő, még soha nem voksolt a Konzervatív Párt ellen, és “most sem tenném ezt könnyű szívvel, vagy akár lelkesen”.

Hozzátette ugyanakkor, hogy meggyőződése szerint az ország érdekei felülírják a pártérdekeket, és ha ő nehéz választás elé kerülne, azt mérlegelné, hogy a választási lehetőségek közül melyik szolgálja az ország érdekeit. Philip Hammond néhány napon belül másodszor figyelmeztette Theresa May utódjelöltjeit arra, hogy akár az állásukba is kerülhet, ha megállapodás nélküli Brexitre törekednek. A pénzügyminiszter a BBC közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: a londoni alsóház többször is nagyon egyértelmű szavazással adta értésre, hogy nem támogatja a megállapodás nélküli kilépést az EU-ból, és “egy olyan miniszterelnök, aki nem vesz tudomást a parlamentről, nem számolhat azzal, hogy hosszú ideig a posztján marad”.

Theresa May múlt pénteken jelentette be, hogy június 7-én távozik tisztségéből, miután háromszori kísérletre sem tudta elfogadtatni a parlamenttel a Brexit feltételrendszerét rögzítő, az Európai Unióval novemberben elért megállapodást. Csütörtökig tizenegyen jelezték, hogy indulnak az utódválasztási versenyben, és közülük többen is kifejezték hajlandóságukat a megállapodás nélküli Brexitre. Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter szintén a vasárnapi BBC-interjúműsorban közölte: megválasztása esetén a jelenleginél “tisztességesebb” Brexit-megállapodásért fog küzdeni, de ha ez elérhetetlennek bizonyul, akkor az Egyesült Királyság a kilépés október 31-i határnapján megállapodás nélkül fog távozni az Európai Unióból.

Esther McVey volt munkaügyi miniszter a Sky News vasárnapi interjúműsorában kijelentette: az Egyesült Királyság október 31-én kilép az EU-ból, és “ha ez megállapodás nélküli kilépést jelent, akkor megállapodás nélküli kilépés lesz”. A legesélyesebbnek tartott utódjelölt, Boris Johnson volt külügyminiszter, a keményvonalas tory Brexit-tábor zászlóvivője Theresa May távozásának bejelentése után szintén azt mondta: ha ő lesz a miniszterelnök, az Egyesült Királyság október 31-én mindenképpen kilép az Európai Unióból, akár sikerül elfogadtatni addig a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást a brit parlamentben, akár nem.

MTI

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

88 + = 89