Idén 43. alkalommal rendezik meg a Békés-tarhosi Zenei Napokat

zenei napok Fotó: Körös Hírcentrum

A 43. Békés-tarhosi Zenei Napok, röviden a BÉTAZEN, a legnagyobb múltra visszatekintő zenei programsorozat az országban. A Békés-tarhosi énekiskola 1946-ban alakult meg, és az iskola igazgatója Gulyás György javaslatára indult el a fesztiválsorozat.

hirdetés

Izsó Gábor polgármester az esemény sajtótájékoztatóján elmondta, nem csak a hagyományőrzés miatt fontos ez a rendezvény, hanem azért is, mert a pályájuk kezdetén a fiatal tehetségek is megmutathatják magukat. A komoly- és népzene mellett a könnyedebb zeni irányzatok is teret kapnak, de néptánc és színi előadás is lesz. A két hét alatt, 15 rendezvény lesz, amiből 4 program belépődíjas, míg 11 ingyenesen lesz megtekinthető.

hirdetés

Túri Andrea a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ igazgatója, fesztiváligazgató elmondta, hagyományosan idén is a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar nyitja meg a rendezvényt. Egy különlegesség is várható, hiszen a „szólista” a Muzsikás Együttes lesz. A rendezvényen megtekinthető majd a több mint 22 ezer fotót számláló Gazsó János és Apáti-Nagy Lajos képkiállítása, amelyeket az elmúlt évek BÉTAZEN rendezvényein készítettek.

A rendezvény alappillére a Gulyás György hagyatékát őrző Békés-tarhosi kórustalálkozó, melynek művészeti vezetője a világhírű énekes Sebestyén Márta édesanyja, Sebestyénné Farkas Ilona „Mona néni”. A sorozatot a Kormorán együttes koncertje fogja zárni. Az idén, június 14. – 30. között megrendezésre kerülő két hetes rendezvényen hangversenyek, kurzusok, táborok, továbbképzések, kiegészítő programok, fiatal növendékek előadása és világhírű művészek koncertjei várják a nézőket.

Bagoly László művészeti vezető elmondta, hogy nemzetközi vonószenekari-tábor és fuvola-kurzus is lesz. A kurzusok mellett koncertek is helyet kapnak. A nyitóhangversenyt Gál Tamás, Liszt-díjas karmester, érdemes művész vezényli majd. A műsorban Kodály és Bartók művei is felcsendülnek. Többek között a Belencéres Néptáncegyüttes, a Suttyomba zenekar és az In Media Brass rézfúvós ötös is fel fog lépni.

A rendezvényt a BÉTAZEN fővédnöke, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár nyitja. A programok a tarhosi kastélyparkban valamint a kulturális központban kerülnek megrendezésre. A kastélyparkban kap helyet a Szép Magyar Beszéd olvasótábor is, amin a diákok térítésmentesen, tanulmányi jutalomként vehetnek majd részt.

hirdetés

Szóljon hozzá!

55 + = 64