Felvételi: egyre többen fordulnak a szakképzés felé

szakmák, szakképzés Fotó: Békéscsabai Szakképzési Centrum

A felvételi adatok azt mutatják, hogy egyre többen veszik észre a szakképzés lehetőségeit – mondta Palkovics László az Innovációs és Technológiai Minisztérium pedagógusnap alkalmából rendezett díjátadó ünnepségén hétfőn Budapesten.

A miniszter elmondta: az utóbbi években egyre több fiatal választja a szakképzést a csupán érettségit adó gimnáziumokkal szemben. Az idén felvételizők 40 százaléka szakgimnáziumba jelentkezett, miközben a gimnáziumba jelentkezők száma 37 százalék alatt maradt. A szakképzés mellett döntő fiataloknak “versenyképes végzettséget, a gazdaság által elvárt tudást kell biztosítanunk” – fogalmazott Palkovics László.

Felidézte: az elmúlt évben a szakképzésben tanuló magyar fiatalok számos nemzetközi versenyen értek el kimagasló eredményeket. Nagy elismerés, hogy idén novemberben Magyarország rendezheti Győrben a World Robot Olympiad (WRO) nemzetközi robotépítő verseny döntőjét. Emellett rekord látogatottsággal zárták az idei szakmák éjszakáját, ráirányítva a pályaválasztás előtt álló diákok figyelmét a “szakmák izgalmas világára”.

A versenyek és népszerűsítő kampányok legfőbb célja, hogy megismertessék a fiatalokat az új lehetőségekkel, szakmákkal – tette hozzá. Távolról sem elég ugyanis, ha a szakma látja az elért eredményeket, sokkal fontosabb, hogy az iskolaválasztás előtt álló tanulók és szüleik is megismerjék és elismerjék azokat – mondta a miniszter. Palkovics László arra kérte a szakképzésben dolgozó pedagógusokat, hogy “az eddigi lendületet megtartva, sőt, ha lehet, még fokozva” újítsák meg együtt a szakképzést.

“Együtt kell elérnünk, hogy minden magyar fiatal a gazdaság által igényelt képzettség elsajátításával és az egész életen át tartó tanulásra alapozó készségekkel, kompetenciákkal felvértezve kerüljön ki az iskolarendszerből” – fogalmazott. Kitért arra: alig várható el egy szakterület dolgozóitól, hogy megbecsültnek érezzék magukat, ha “tevékenységük megkülönböztetett jelentősége nem fejeződik ki elismerésben”. Egészen mostanáig nem létezett díj kifejezetten a szakképzésben dolgozó pedagógusok, szakoktatók kitüntetésére. Ezt a hiányt pótolta a minisztérium az idén először átadott, a szakképzésért és felnőttképzésért odaítélt díjjal – tette hozzá Palkovics László. A kitüntetést 24 pedagógus vehette át – írja az MTI.

 

Szóljon hozzá!