Trianonra emlékeztek Békéscsabán

Trianon Fotó: Körös Hírcentrum

Az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának kilencvenkilencedik évfordulója alkalmából, az ország több településén tartottak megemlékezést, így Békéscsabán is.

hirdetés

A megemlékezésre a Trianon emlékműnél került sor. Harangozó Imre néprajzkutató így fogalmazott beszédében: „Emlékezzünk úgy Trianonra, hogy mérhetetlen sok szenvedést hozott ránk, magyarokra. Emlékezzünk úgy rá, hogy pillantsunk arra az etnikai térképre, ami 1910-ben volt. Lássuk azt, hogy hová jutottunk mára, mennyit fogytunk, mennyi a veszteségünk. De nézzük úgy is, hogy egyetlen lehetőségünk van, élni, itt a Kárpát-medencében. Túlélni ezt a szörnyűséget, keresni az okokat, megérteni a mozgatórugókat.”

hirdetés

Hozzátette: próbáljuk meg gyűlölködéstől mentesen, ésszel, szívvel felépíteni azt a Magyarországot, amit az „ördög erői” 1920-ban, tudatos gonoszsággal és vérfagyasztó kegyetlenséggel szétromboltak.

A megemlékezők Komlóssy Kata és a Hetvenszer Hétszer Bocsánat zenekar műsorát, Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium diákjainak műsorát, majd a Talléros Együttes, és a Tabán Táncegyüttes előadását nézhették meg. Zárásként koszorúzásra került sor.

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

6 + = 16