Változnak a nyugdíj melletti foglalkoztatás feltételei

nyugdíj Fotó: Pixabay

Idén nemcsak a nyugdíjba vonulás egyszerűbb, hanem a nyugdíj melletti foglalkoztatás feltételei is kedvezőbben alakultak.

hirdetés

Januártól a munkaviszony keretében dolgozó nyugdíjas munkavállalók, így a nők kedvezményes nyugdíjában (Nők 40) részesülők is korlátlanul dolgozhatnak a versenyszférában. A kedvező változás akár havi több százezer forint összegű megtakarítást jelenthet az érintettek számára. Fontos azonban tudni, hogy a Nők 40 programban részvevők esetében a kedvező szabály a Munka Törvénykönyve szerinti munkaviszonyban történő foglalkoztatás esetén érvényesül.

hirdetés

A kedvezményes nyugdíjban részesülő nők esetében ha az öregségi nyugdíjkorhatár elérését megelőzően más, biztosítással járó jogviszonyban, például megbízási jogviszonyban dolgoznak és nyugdíjjárulék-köteles éves jövedelmük meghaladja a minimálbér havi összegének tizennyolcszorosát, az ellátás folyósítását szüneteltetni kell. Ez 2019 évben a 2.682.000 forint. Ez azt is jelenti, hogy idén az érintettek havi 223.500 forintos munkabér mellett a teljes nyugdíjat is megkapják.

Lényeges, hogy az öregségi nyugdíj folyósítását továbbra is szüneteltetni kell, ha a nyugdíjas – előzetes kormányzati engedéllyel – a közszférában például közalkalmazotti jogviszonyban dolgozik. Ez vonatkozik a kormányzati szolgálati jogviszonyra és a közszolgálati jogviszonyra is.

A keresőtevékenység korlátozása másként, de vonatkozik a megváltozott munkaképességű személyekre is. Ők akár teljes munkaidőben, napi 8 órában is dolgozhatnak. Ugyanakkor a rehabilitációs, illetve a rokkantsági ellátást meg kell szüntetni abban az esetben, ha az ellátott keresőtevékenységet folytat (például munkaviszonyt létesít, vagy megbízási jogviszony keretében munkát végez, vállalkozói tevékenységet folytat), és jövedelme három egymást követő hónapon keresztül meghaladja a minimálbér 150 százalékát, azaz 223.500 forintot – számolt be a bekesijarasok.hu.

hirdetés

Szóljon hozzá!

+ 89 = 97