Csabai vastagkolbász került terítékre Budapesten

Fotó: Körös Hírcentrum

Egy különleges rendezvényre kerülhetett sor a közelmúltban. A csabai vastagkolbász került górcső alá, a Dining Guide szakemberei, gasztronómiai személyiségek, termelők, séfek kóstolták a világhírű hungarikumot.

hirdetés

A békéscsabai Polgármesteri Hivatal és a Dining Guide ezelőtt három évvel került kapcsolatba egymással. A Diningguide.hu a hazai gasztronómia mértékadó magazinja, az online gasztromagazin piac legrégebb óta jelenlevő szereplője. A Dining Guide Top 100 Étteremkalauz hazánk leghitelesebb, szakmailag legelismertebb étteremajánló kiadványa. A Dining Guide Év Étterme Gála a hazai gasztronómiai színtér legrangosabb díjátadó eseménye.

hirdetés

A közös cél, ami miatt elindult az együttműködés, hogy még népszerűbbé tegyék a békéscsabai vastagkolbászt. Herczeg Zoltán, a Diningguide.hu felelős kiadója a kóstolás előtt megosztotta, mindig szívesen működnek együtt olyan termelőkkel, akik a gasztronómiában dolgozva a magas szintű minőségre törekednek. Sajnos ma a mezőgazdasági termelők termékei között vannak olyanok, amelyek nem éppen ezt képviselik.

„Szerettünk volna egy olyan csabai vastagkolbász tesztet itt Budapesten, ahol gasztronómiai személyiségeket, termelőket, séfeket hívunk meg egy kóstolóra. Szeretnénk az olvasóink figyelmét ráirányítani egy olyan termékre, amelyről már mindenki tud az országban, de a nagyvárosi ember számára nem nagyon érhető el, főleg a kézműves termelői oldal minősége” – fogalmazott.

Az értékelések alapján egy ajánló cikket jelenít meg a magazin. Az általuk készített anyagok abban különböznek bármilyen más gasztro témájú cikktől, hogy valódi ajánlásokat fogalmaznak meg – emelte ki Herczeg Zoltán. Azt nem írják le, hogy mit és miért ne vegyenek az adott termelőtől, hanem hogy mit és miért merjenek az olvasók bátran fogyasztani.

dining
Fotó: Körös Hírcentrum

A teszt során a szakemberek azt a tesztlapot töltötték ki, amellyel a Csabai Kolbászfesztiválon is dolgozik a zsűri.

„27 mintát kóstoltunk, ezek közül 19 csabai kötődésű, 8 minta pedig Békéscsaba környékről érkezett. Kíváncsiak voltunk, hogy egy tavaly év végi töltés, most a nyár elején milyen mintát mutat. Alapvetően azt a sokszínűséget tapasztaltuk, amit a csabai kolbász jelent. Ugyan van egy recepttúra, amelyben adott paraméterek vannak, de ahány ember, annyi minden változik. Ettől ez a brend nagyon színessé válik, mindenki megtalálja azt a kategóriát, amit szeret” – tette hozzá Herczeg Zoltán.

Termelők és séfek tették ki a teszt szakembergárdáját. Olyan séfek vállalták a kóstolást, akik maguk is aktívan részt vesznek a kolbászkészítésben.

Mayer Ottó élelmiszermérnök kérdésünkre elmondta, a jó csabai kolbász készítésekor oda kell figyelni a tradíció szerinti fűszerezésre, minőségre. A jó minőségű paprika aránya 2-3 százalék közötti legyen. Magyar fűszereket és fokhagymát kell használni. A füstölés során a megfelelő páratartalom is elengedhetetlen. A füstölés után valamilyen szinten vissza kell párásítani a kész termékeket, hogy a füstölési kéreg megszűnjön, ezután kell szárítani.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere felhívta a figyelmet arra, hogy a csabai vastagkolbász egy kiváló minőségű hungarikum. Városvezetőként bármerre is járt eddig, a csabai kolbász jóhírével rendszeresen találkozott – még külföldön is. A megyeszékhelyen a száraz vastagkolbász nem csak az étkezések része, hanem sokszor ajándék is. Az összetevők tekintetében érdemes hangsúlyozni, hogy csak természetes nyersanyagok vannak benne, semmilyen segédanyagot nem tartalmaz. A receptúra gyökerei már közel kétszáz évre nyúlnak vissza.

A rendezvényen többször elhangzott: jó lenne, ha a csabai kolbásszal, ezzel a világhírű hungarikummal mindenki találkozhatna. Egy olyan ötlet is felmerült, hogy nyitni kellene Budapesten egy üzletet, ahol kizárólag a csabai brend, a csabai termékek jelennének meg. Az elképzelés, akár már a közeljövőben megvalósulhat.

Szarvas Péter megköszönte a Dining Guide-nak, hogy létrejöhetett ez a nap. A jó bornak is kell cégér – ezért a vastagkolbászra is ráfér a népszerűsítés.

A zsűri listája: Szarvas Péter Békéscsaba polgármestere; Szántó Zsolt, Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának kabinetfőnöke; Borsos-Kesjár Nikolett termelő; Borsos Lehel termelő; Buza Sándor termelő, médiaszemélyiség; Mazán Zsolt és Mazán Tamás a Körös Hírcentrum képviseletében (nem értékeltek); Mayer Ottó élelmiszermérnök; Kerekes Sándor, a Gléda Étterem séfje; Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Elnöke; Bíró Lajos, Bock Bisztró, Vendéglő a Kisbíróhoz (stb.) executive-chef; Sajben Csaba, a SALT Étterem és TOPRUM séfje; Tóth Szilárd, a SALT Étterem és TOPRUM séfje; Baumgartner Antal, mangalicatenyésztő; Baumgartner Zsolt, mangalicatenyésztő; Szakács Zoltán, a Babati és Társa Kft. kereskedelmi igazgatója; Ignácz Mihály termelő (nem pontozott); Knyihár Mihály (nem pontozott); Barna Ádám, St. Andrea Étterem séfje (nem pontozott); Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója (nem pontozott).

hirdetés

Szóljon hozzá!

52 − = 45