A véradókra nyáron is szükség van

nyáron, véradás Fotó: police.hu

A személysérüléses közúti közlekedési balesetek harmada nyáron történik. Ám az abban érintettek ellátását megnehezíti, hogy a nyaralások idején nehezebb véradókat toborozni.

Június 14-én, a Véradók Világnapja alkalmából ennek apropóján tartott közös sajtótájékoztatót a Szent Margit Kórház részéről dr. Badacsonyi Szabolcs főigazgató és Éliás Ibolya ápolási igazgató, dr. Halmosi Zsolt r. vezérőrnagy, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes, az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság elnöke és dr. Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese. A beszédeket követően dr. Halmosi Zsolt r. vezérőrnagy és Gál Kristóf r. alezredes, az ORFK szóvivője is vért adott.

hirdetés
nyáron, véradás
Fotó: police.hu

A nyári hónapokban bekövetkezett balesetek hátterében leggyakrabban a kánikula okozta fáradékonyság és a koncentráció hiánya állnak, amelyek a biztonságos vezetés képességét hátrányosan befolyásolják. Főszezonban a zsúfolt üdülőhelyeken is számos alkalommal következik be baleset: ezeken a helyeken főként a gyalogosok részéről tapasztalható a közlekedési szabályok rugalmas értelmezése. A közlekedés legkiszolgáltatottabb résztvevői azonban a gyermekek: a tanítás befejezését követően a felszabadultabbá, óvatlanabbá, figyelmetlenebbé válnak, közlekedésük kiszámíthatatlan, éppen ezért a közlekedés egyéb résztvevői részéről fokozott figyelem szükséges irányukba. A nyár egyben a motorosok főszezonja is. A nagy hőségben jellemző a védőruházat hiányossága, illetve problémát okozhat a jármű műszaki elhanyagoltsága.

Magyarországon a folyamatos, biztonságos betegellátáshoz naponta 1600-1800 véradóra és évente körülbelül 390.000 egység vérre van szükség. A véradásokat szervező hálózat több száz fős, így az Országos Vérellátó Szolgálat napi szinten országosan 60-70 helyszínen biztosítja a véradók számára, hogy élhessenek a segítségnyújtás e formájával. Ha megtehetik, segítsenek. Mert minden csepp életet ment. Minden vércsoport fontos valakinek.

Forrás: police.hu

Szóljon hozzá!

4 + 5 =