Az ön életét is megkeseríti az allergia?

allergia, parlagfű, allergiás Illusztráció: Pixabay

A nyári biológiai légköri allergének közül számos lehet az allergia kiváltó oka. Fontos megemlíteni a parlagfüvet, a pázsitfű-, a libatop- és disznóparéj-féléket, valamint a csalánt. Ezeknek a virágpora okozhat panaszokat az arra érzékeny egyéneknél.

hirdetés

Az allergia, a negyedik legfontosabb nem fertőző betegség jelentősen befolyásolja a mindennapi életvitelt, csökkenti a teljesítőképességet a munkában és tanulásban egyaránt. A fenti panaszok mellett alvászavarhoz és kimerültséghez is vezet. Tünetei a közönséges meghűléshez hasonlóak: hirtelen jelentkező, láz nélküli vízszerű orrfolyás tüsszögéssel, amely rohamszerűen is jelentkezhet, valamint kísérheti szem- és torokviszketés is. A tüneteket úgy szüntethetjük meg, ha kiküszöböljük életterünkből az allergént. Ez szénanátha esetén szinte lehetetlen, de számos apró praktikával mérsékelhetjük a pollennel való „találkozást”, ha tudatosan csökkentjük az allergénnel való érintkezést.

Mit tehetünk a pollenszórás megakadályozása érdekében?

A pázsitfűfélék virágporszórását rendszeres fűnyírással, nagyobb gyepterületek kezelése esetén a rendszeres kaszálással meg lehet akadályozni. A parlagfű hazánkban allergológiai szempontból a legnagyobb problémát okozó gyomnövény. Kisebb, kevésbé fertőzött területeknél kézi eltávolítása hatékony. Libatop- és disznóparéj-félék, vadsóska- és csalánfélék kézi gyomlálással eltávolíthatók, így tudatosan csökkenteni lehet a növények virágporának szórását.

Milyen tanácsokat érdemes betartani magas pollenszám esetén az arra érzékenyeknek?

A pollenszórás csúcsidőszakában ajánlott minél kevesebb időt tölteni a szabadban. Tanácsos a gyakori hajmosás, lehetőleg naponta és lefekvés előtt, ugyanis a haj az egyik fő pollenraktár, amelyen a pollen szemcsék ezrei tapadhatnak meg. Célszerű a lakást rendszeresen és alaposan porszívózni, illetve nedves lemosást is alkalmazni. Javasolt a cipőket naponta tisztítani, nedves ronggyal áttörölni, a ruhákat cserélni és mosni, mert a virágpor könnyen rátapad. Lehetőség szerint cseréljék az ágyneműt is, elsősorban a párnahuzatot. Kerüljék a ruhák szabadban történő szárítását magas pollenkoncentráció esetén. Késő este vagy kora hajnalban érdemes szellőztetni, mivel a pollenkoncentráció általában éjjel alacsonyabb. Magas pollenszórás idején nem tesz jót, ha menet közben kinyitják a gépkocsik ablakát – írja a bekesijarasok.hu.

hirdetés

Szóljon hozzá!

2 + 8 =