Óriási a baj – Gazdasági szakadék szélére került az ALFÖLDVÍZ Zrt.

alföldvíz Fotó: Körös Hírcentrum

A 2012-óta zajló átalakulás és kormányzati intézkedések hatására mára az ALFÖLDVÍZ Zrt. – amely ebben az évben „ünnepli” fennállásának 65. évfordulóját -, a gazdasági szakadék szélére került, kénytelen bejelenteni a fizetésképtelenséget – írja az ALFÖLDVÍZ Szakszervezet a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

hirdetés

„A legalapvetőbb emberi szükségleteket kielégítő vízszolgáltatás és a szennyvízelvezetés a végnapjait éli. Tapasztalatunk az, hogy ennek a szakmának a leértékelése folyik. Sajnos, ma már ez a munka nem érték. A kormányzati intézkedések hatására ellehetetlenültek munkahelyeink. A brutális elvonások, úgy, mint az aránytalanul kivetett közmű adó, a felügyeleti díj, csak a mi munkáltatónktól közel egy milliárd forintot von el. A munkavállalók napi megélhetési gondokkal küszködnek. A Társaságnál foglalkoztatottak jellemzően az országos átlag alatti jövedelemből élnek” – írják a közleményben.

hirdetés

Hozzáteszik: az elmúlt években több olyan kormányzati intézkedés történt, ami hosszútávon nem hoz előnyt sem a vízi közmű üzemeltetőknek, sem a tulajdonos önkormányzatoknak, sem a lakosságnak.

A szakszervezet szerint törvénysértő az, ami az ágazatot sújtja.

„A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2012. évi CCIX törvényben előírtak szerint: a víziközmű-szolgáltatás igénybevételéért fizetendő díjban a víziközmű működtetésével kapcsolatos indokolt költségeknek meg kell térülniük. A törvényi előírást figyelmen kívül hagyva, törvényt sértő módon a 2011-évi díjakat (-10% rezsicsökkentés) kell, hogy alkalmazzák a szolgáltatók. Hol érvényesül a megtérülés elve? – merül fel a kérdés a közleményben.

Kiemelik, hogy a jelenlegi szolgáltatási díjak nagy része állami bevétel (ÁFA, vízkészlet-használati díj, környezetterhelési díj, közműadó, felügyeleti díj). A szolgáltatás fenntartásával járó egyéb felmerülő költségek mellett nem marad munkabérre, bérfejlesztésre.

Hirdetjük a víz fontosságát, de nincs kellően megbecsülve.

„Kormány és állami szinten, nemzetközi vízkonferencián hirdetjük a víz fontosságát, kincsként emlegetjük, ezzel szemben a jogalkotók és a politikusok döntéseikkel folyamatosan sújtják ezt az alapszolgáltatást üzemeltető ágazatot, akik a mindennapi vízellátásért és a szennyvízelvezetésért felelősek.”

A vízi közmű szolgáltatók gazdasági ellehetetlenülése okán elmaradnak a szükségszerű rekonstrukciós munkák, a tervszerű karbantartások. A rekonstrukcióra pedig nagyon is szükség lenne. Mint írják: a kitermelt egészséges ivóvíz jelentős hányada – a jellemzően 50-60-éve létesített azbesztcement csővezetéken a vezetékek és szerelvények elhasználódása, korrodálása miatt -, eltűnik a talajban. Nem ritka a 30-40%-os vízveszteség.

“A hatalmas elvonások, valamint a díjmegállapítás nélküli ingyen, üzemeltetés eredménye az, hogy veszteséges eredményt ér el munkáltató. A rezsicsökkentés, a díjbefagyasztás, tarthatatlan, hiszen később sokkal többe fog kerülni a most okozott károk helyreállítása.”

Megindult a szakemberek elvándorlása, veszélybe került a biztonságos üzemeltetés.

“A Társaságnak jelen pillanatban nincs anyagi forrása arra, hogy bérfejlesztéssel esetlegesen ezt az elvándorlást meggátolja. A cég történetében tudomásunk szerint, eddig az évig, még nem fordult elő, hogy nem volt béremelés, annak ellenére, hogy nagyon alacsonyak a keresetek. Nagyon nagy a munkavállalói elkeseredés, ugrásszerűen megnövekedett a pszicho szociális kockázat” – fogalmaznak.

A szakszervezet több esetben is írásban jelezte Orbán Viktor miniszterelnök úrnak a vízi közmű ágazat hanyatlását, és kértek segítségét, ám választ nem kaptak. Ezért az ALFÖLDVÍZ Szakszervezet 2019. június 28-án, 11 órától, Budapesten demonstrációt tart, a budai várban a Miniszterelnöki hivatal előtt (volt Karmelita kolostor).

A demonstráción tájékoztatni kívánják a közvéleményt arról, hogy a véleményük szerint elhibázott politikai döntések sorozata hova sodorta a vízi közmű ágazatot, ezen belül az ALFÖLDVÍZ Zrt-t, ahol ma már a foglalkoztatott munkavállalók „éhbérért” dolgoznak.

Az ALFÖLDVÍZ Szakszervezet delegációját elkísérik az országban működő más vizi közmű cégek, és más ágazat képviselői, Szakszervezeti Konföderáció, és ágazati Szakszervezeti Szövetség.

Kapcsolódó tartalom: 

hirdetés

Szóljon hozzá!

+ 76 = 81