Egyre nagyobb hőségre számíthatunk

hőség, Záporok, legmagasabb, kánikula, 30, augusztus, időjárás, napsütés, nyár, hőség, melegebb Fotó: Pixabay

Napjainkban egyre gyakoribb az extrém forróság, ám úgy tűnik, csak ízelítőt kapunk a jövőből.

hirdetés

Egy új tanulmány szerint amennyiben nem csökkentjük drámaian az üvegházhatású gázok kibocsátását, úgy évről évre egyre nagyobb nyári forróságra számíthatunk – számol be a Live Science. A Scott Power, az ausztrál Meteorológiai Hivatal munkatársa által vezetett csapat 22 korábbi vizsgálat eredményeit elemezte, hogy felmérjék, mi vár a bolygóra.

hirdetés

Adataik alapján 2100-ra a világ országainak 58 százalékában állíthat be új csúcsot a nyári átlaghőmérséklet. Sőt az országok 10 százalékának minden évben lesz legalább egy havi csúcs, amely minimum 1 Celsius-fokkal dönti meg a korábbi rekordot. Megfelelő intézkedések nélkül az Egyenlítő mentén minden évtizedben 24 havi rekord alakulhat ki.

Amennyiben azonban 2020-ig sikerül csökkenteni a kibocsátást, csak az országok 14 százaléka tapasztal majd új rekordokat. A szakértők szerint megdöbbentő, mekkora hatása van a kibocsátásnak már ilyen rövid távon is.

A csapat úgy véli, a szükséges lépések megtétele is csak hosszú távon hozhat eredményt. Akár évtizedekbe is telhet, mire a nyári hőmérséklet ismét csökkenni kezd.

National Geographic

hirdetés

Szóljon hozzá!

6 + 3 =