Június végén megkezdődtek az aratási munkák

aratás, aratási Fotó: Pixabay

Megkezdődtek az aratási munkák az őszi árpa betakarításával. Az előzetes becslések szerint az időjárási viszontagságok ellenére a nyári aratású szántóföldi növényekből 7,7 millió tonnát takaríthatnak be. Mintegy 1,6 millió hektárról – jelentette be az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára Budapesten.

Feldman Zsolt az aratási koordinációs bizottság ülését követően ismertette, hogy a becslések szerint az idei termés mennyisége 2 százalékkal marad el a tavalyitól, és 6,6 százalékkal az elmúlt 5 év átlagától. Őszi búzából mintegy 952 ezer hektárról, őszi árpát 218 ezer hektárról és repcét 296 ezer hektárról takarítanak be. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) előzetes becslései szerint az idei hektáronként 5 kilogrammos átlaghozammal a tavalyihoz hasonlóan 5 millió tonna búza várható. Repcéből a tavalyi mennyiségnél 8,5 százalékkal kevesebbre, 916 ezer tonnára számítanak. Őszi árpa pedig 3,3 százalékkal több, 1,1 millió tonna érhető el – tette hozzá Feldman Zsolt.

Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy a téli és kora tavaszi szárazságot követően májusban és június első felében nagy mennyiségű csapadék hullott. Ez hátráltatta a növények fejlődését és a mezőgazdasági munkák elvégzését is. Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hozzátette, hogy búzából 2-2,5 millió tonnát, árpából 500-600 ezer tonnát, repcéből 200 ezer tonnát exportálhatunk. A GOSZ elnöke szintén azt emelte ki, hogy az ágazat mögött nehéz szezon áll. Már tavaly ősszel megjelentek hírek arról, hogy porba kellett vetni a búzát és az őszi kalászosokat. Az őszi káposztarepcénél is ugyanez volt a helyzet. A téli csapadékhiány csak tetézte a problémákat. Az országban március végén 100-150 milliliter csapadék, összeadva egy heti eső hiányzott a földekről, ami májusban pótlódott.

Kitért arra is, hogy világpiaci elemzők a 2019-2020-as szezont kiszámíthatatlannak nevezték a gabonaárak alakulása szempontjából. Az afrikai sertéspestis kínai terjedése jelentősen csökkentette a keresletet a világ gabonapiacán. Erre az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktusok is negatívan hatnak. Európában ezzel ellentétes folyamat zajlik, Kína próbálja a fehérjeigényét pótolni, amit a nyugat-európai sertéstenyésztők elégítenek ki. A sertéshús árának emelkedése pedig húzza a takarmányárakat, a gabonaárakat is felfelé.

Forrás: MTI, Agrárminisztérium Sajtóiroda


Kövessen minket Facebookon!

Szóljon hozzá!