Átveri hallgatóit és a hirdetőit is a Rádió 1

studio, Csaba Rádió, Mega Rádió, start rádió Illusztráció: Pixabay.com

„Magyarország leghallgatottabb reggeli műsora, a Balázsék hamarosan folytatódik” – hangzik el a kijelentés egy ideje minden hétköznap a Rádió 1 reggeli műsora, a Balázsék adásában, ahol naponta akár többször is hallhatjuk a szpotot.

hirdetés

A Media1 azonban utánajárt a kijelentés valóságtartalmának és a hallgatottságra vonatkozó adatok elemzése után kiderült: az állítás – miszerint Magyarország leghallgatottabb reggeli műsora lenne a Balázsék -, a legutóbbi elérhető időszakban (2019. március és 2019. május között) biztosan nem felelt meg a valóságnak. Balázsék műsora hétköznapokon reggel 6 és 10 óra között hallható, a Kantar és az M-Meter adatai alapján a legnagyobb elérése (reach) nem a Rádió 1-nek és a Balázsék című műsornak, hanem a Retro Rádiónak volt a vizsgált időszakban.

hirdetés

A 15 éveseket és annál idősebbeket magába foglaló (15+) korcsoportban tehát a Retro Rádió vezet, a táblázat alapján őket követi a Petőfi, majd a Kossuth Rádió. Ugyan számos rádió nem járul hozzá adatainak megosztásához, de az biztosan látszik, hogy a – vizsgált időszakban -, 4. helynél előrébb nem tudott végezni a Rádió 1 Balázsék című műsora.

Az adatok alapján elmondható: a Rádió 1 a Balázsék című műsor kapcsán valótlant állít akkor, amikor a műsort Magyarország leghallgatottabb reggeli műsoraként jellemzi.

A Media1 megnézte azt is, hogy van-e esetleg olyan szűkített korcsoport, ahol Sebestyén Balázsék műsora a legnépszerűbbnek számít. A megszerzett NMHH-s kutatási adatok alapján azt látták, hogy a 15 és 39 év közötti rádióhallgatók között valóban a legnépszerűbb a műsor, és képes megelőzni a Retro Rádiót. Csakhogy a Rádió 1 a kommunikációjában egyáltalán nem szűkítette le erre az adatot, így pedig mindenképp valótlanságról beszélhetünk a Rádió 1 részéről. A 40 év felettiek körében ugyanis a Rádió 1 műsora közel sem olyan erős, mint a fiatalabbak között.

Ezenkívül még Budapestre szűkítve érvényes az, hogy a Balázsék a leghallgatottabb, de ilyen földrajzi korlátozást sem tettek a szpotokba és a facebookos kommunikációba. Ráadásul ha Budapestet is magába foglalva Pest megyét nézzük, ott már szintén nem lenne igaz, hogy a Rádió 1 reggeli műsora a leghallgatottabb reggeli show – írja a portál.

A Rádió 1 az utóbbi időben szorult helyzetbe került, ugyanis egy ideje már alig kap állami reklámbevételt, ez pedig komoly érvágás a cég számára. Ráadásul nemrég több városban elvesztette megszólalási lehetőségét, erről ugyancsak írt a Media1 korábban.

hirdetés

Szóljon hozzá!

77 + = 85