Műanyagmentes Július: van alternatíva a műanyagok helyett

műanyagok Fotó: Pixabay

Egyre nagyobb problémát okoz a műanyagszennyezés világszerte. Az Európai Parlamentben felismerték a helyzet súlyosságát, 2021-től több műanyag termék is betiltásra kerül, ugyanakkor messze még a cél.

hirdetés

Talán a mi életünkben meg sem érjük a műanyagmentes életet. Viszont vannak tippek, ötletetek és kezdeményezések arra vonatkozóan, hogyan tudnánk műanyagoktól mentesen élni.

hirdetés

Ennek okán jött létre a Műanyagmentes Július néven világszerte elterjedt kezdeményezés, aminek célja, hogy egy hónapon keresztül próbáljunk minden egyszer használatos műanyagot elkerülni és helyettesíteni valami olyannal, ami alkalmas az újrafelhasználásra. A kampány ötlete az ausztrál Plastic Free Foundation-től származik, és nyolc éve terjed töretlenül. Tavaly 120 millió ember vett részt benne több mint 170 országból, hazánk is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Évente legalább 300 millió tonna műanyagot termelünk, aminek mintegy fele egyszer használatos. A legnagyobb problémát az okozza, hogy ezek a műanyagok évszázadok alatt bomlanak le, és mindeközben szennyezik a vizeinket, megölik az állatokat, elcsúfítják a környezetünket, de még minket, embereket is megbetegítenek.

műanyagok
Fotó: Pixabay

Az úgynevezett mikroműanyag bekerül az ivóvízbe, amit megiszunk, a levegőbe, amit belélegzünk, és ezáltal a saját szervezetünkbe is. Ott akár az előállítás módja miatt, vagy a rajta lévő szennyeződés miatt gyulladást, vagy más egészségügyi problémát okoz. A műanyag palackokból a vízbe, élelmiszerekbe is beleoldódhat a műanyag.

A Műanyagmentes Július főként arról szól, hogy próbáljunk odafigyelni a műanyaghasználatra, vagy inkább nem-használatra. Pár tipp arra, hogyan kezdjünk neki:

  • az elvitelre kért kávéhoz ne kérjünk tetőt, vagy vigyünk saját hordozható poharat
  • a kavarópálcát helyettesítsük fával,
  • az italainkhoz ne kérjünk szívószálat,
  • a vizet igyuk kulacsból ahelyett, hogy megvennénk a boltban palackozva,
  • bevásárlásainkhoz használjunk vászonszatyrot, manapság sok helyen lehet már kapni vászonzsákocskákat is, amibe a zöldséget, gyümölcsöt pakolhatjuk,
  • az étterembe vigyünk saját ételhordót, amibe az ebédünket kérjük
  • ne vásároljunk előcsomagolt élelmiszereket, vagy válasszunk nagyobb kiszerelést.

Manapság felfedezhetőek olyan üzletek is, amik a termékeket műanyagmentesen illetve csomagolás mentesen árulják. Igaz, Magyarországon még ritka, de egyre inkább terjed. Kipróbálhatunk természetes anyagokat is tisztítószernek, kozmetikumnak. Némi utánajárást és időt igényel ugyan, de még a testünknek is jót teszünk vele. Gyűjtsük szelektíven a hulladékot, használati tárgyainkat az elhasználás után cseréljük természetes anyagokból készült eszközökre. Manapság már lehet fából készült fogkefét, fésűt kapni. Ha háziállatot tartunk, az állateledel boltokban kérhetünk biológiailag lebomló kutyapiszokszedő „zacskót”. De a lehetőségek száma végtelen a műanyagmentes életre.

Kis gyakorlással és odafigyeléssel megakadályozhatjuk bolygónk további szennyezését. Kis léptékkel haladjunk, szabjunk meg magunknak egyszerre egy célt, és igyekezzünk azt betartani.

hirdetés

Szóljon hozzá!

68 − = 61