Dél-Európából származhattak a filiszteusok

filiszteusok Egy filiszteus település romjai a mai Tel-Aviv mellett. Forrás: Wikimedia Commons

Európa déli részéről érkezhettek Izrael földjére a filiszteusok, a zsidók bibliai ellenségei. Erre az eredményre régészek és genetikusok közös kutatással jutottak – jelentette a Háárec című izraeli újság a honlapján.

hirdetés

Az Askelónnál 2016-ben megtalált filiszteus temető tíz késő bronzkori és vaskori csontvázán genetikai elemzést végeztek. Kiderült, hogy a filiszteusok az időszámítás előtti 12. században érkezhettek Dél-Európából. Majd gyorsan beolvadtak a helyi népességbe.

hirdetés

A Bibliában a filiszteusok (plistim) csoportja a mai Gázai övezettől északra, a tengerparton és a Júdeai-hegyekig tartó dombos vidéken élt. Egykori településeik emlékét nem csak a Biblia történetei őrzik. Ilyen például a Sámsont eláruló Delila vagy Góliát, akit Dávid parittyájával legyőzött. De számos régészeti lelőhely is bizonyítékul szolgál.

A tudósok a településeiken talált, a helyi kultúrától eltérő cserépedényeik alapján mindeddig két elméletet alkottak eredetükről. Az egyik szerint a “tengeri népekhez” tartoztak, és az Égei-tenger felől érkeztek. A másik elmélet szerint viszont helyiek voltak, akik átvették a tengeri kereskedelem révén megismert idegen kultúrát.

A Science Advances című tudományos lapban most megjelent genetikai kutatás a jénai Max Planck Intézet és az askelóni Leon Levy feltáró misszió szakembereinek közös munkája. Ez, úgy tűnik, megoldotta ezt a kérdést. Több mint száz, több helyről és időszakból származó csontmintát küldtek Izraelből a német kutatóintézetbe. Köztük egy filiszteus ház alá eltemetett gyerekcsontvázból származó mintát is. Ezekből a hátrányos, párás időjárási körülmények ellenére sikerült elkülöníteni tíz DNS-t.

A bronzkor végi és a vaskor eleji csontokban dél-európai genetikai jellegzetességekre bukkantak, de kétszáz év, kevesebb mint tíz generáció elteltével ezek a jellegzetességek eltűntek. A tudósok ebből arra következtettek, hogy az időszámítás előtti 12. században európai eredetűek laktak a térségben, akik gyorsan beleolvadtak a helyi lakosságba.

A Bar Ilan Egyetemen oktató Aharon Meir professzor szerint az izraeli kutatók a régészeti feltárások alapján jelenleg úgy tartják, hogy a filiszteusok távolról, de nem egységesen, hanem kisebb csoportokban érkezhettek, és Izrael földjén váltak egy közösséggé – írja az MTI.

hirdetés

Szóljon hozzá!

4 + 2 =