Két éjszakát töltött az egyes táborban Klein Dávid és Suhajda Szilárd

klein Fotó: Facebook / Suhajda Szilárd

Túl van az első akklimatizációs körön Klein Dávid és Suhajda Szilárd, akik két éjszakát töltöttek 8611 méter magas K2 hegycsúcs hatezer méter magasan lévő egyes táborában.

hirdetés

A K2 Expedíció csapatának tagjai arra vállalkoztak, hogy megmásszák a világ második legmagasabb, egyben a Himalája egyik legveszélyesebb csúcsát oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül. Az expedíció szervezőinek MTI-hez elküldött közleménye szerint a K2 Expedíció csapatának tagjai az egyes táborban két éjszakát töltöttek. Mindenkit megelőzve, egymás biztosításával értek fel az 1-es táborba. Idén ők voltak az első hegymászók, akik fent aludtak a 6000 méteres magasságban. Majd együtt ereszkedtek vissza az alaptáborba. Itt regenerálódnak és felkészülnek a következő akklimatizációs körre, amely a tervek szerint a hétvégén várható.

hirdetés
klein
Fotó: Facebook / Klein Dávid

Mint írják, mindig az úgynevezett akklimatizációs körök előzik meg a csúcsmászást. Ezek során egyre magasabb táborokat megcélzó többnapos előkészítő mászásokat hajtanak végre a hegymászók. Az első ilyen akklimatizáció kör keretében töltött el Klein Dávid és Suhajda Szilárd két éjszakát ezer méterrel az alaptábor felett. Ezzel fokozatosan hozzászoktatják szervezetüket az oxigénhiányos környezethez. Valamint elhelyezik a további mászáshoz szükséges felszereléseik egy részét az általuk felállított egyes táborban.

A csúcsmászás pontos dátumát az akklimatizáció gyorsasága és a helyi időjárási viszonyok is befolyásolják. De a tervek szerint július végén vagy augusztus elején várható, hogy a K2 csúcsa felé kapaszkodnak majd az alpinisták – írja az MTI.

hirdetés

Szóljon hozzá!

4 + 6 =