Országos kitüntetést kapott Dézsi János könyvtárigazgató

dézsi

Dézsi János, a gyulai Mogyorossy János Városi Könyvtár igazgatója, az MKE Békés megyei szervezetének elnöke a közelmúltban rangos országos elismerésben részesült.

A gyulai intézmény igazgatója a Magyar Könyvtárosok Egyesületének Emlékérmét Székesfehérváron, a könyvtárosok idei vándorgyűlésén vehette át. A Magyar Könyvtárosok Egyesülete (illetve szellemi elődje, a Magyar Könyvtárosok és Levéltárosok Egyesülete) megalakulásának 50. évfordulója alkalmából, 1985. március 13-án az egyesület elnöksége határozatot hozott a Magyar Könyvtárosok Egyesületéért Emlékérem (röviden MKE-emlékérem) alapításáról. Ezt először a XVII. vándorgyűlésen adták át.

hirdetés

Azóta a szervezetek javaslatai alapján minden évben 5-6 arra érdemes könyvtáros veheti át a díjat. 1998 óta a díjazottak között van minden évben egy-egy határainkon túl élő könyvtáros, aki sokat tesz a Magyarországon élő és a határainkon túl élő magyar könyvtárosok közötti szakmai és emberi kapcsolatokért. A díj kiosztására ünnepélyes keretek között, az egyesület évi rendszerességgel ismétlődő vándorgyűlésén kerül sor.

Dézsi János diplomája megszerzése óta, 1994-től dolgozik a gyulai könyvtárban. Kezdetben a felnőtt olvasószolgálatban, majd emellett pályázatokért felelős személyként tevékenykedett. Kiemelkedő munkája, felelősségvállalása elismeréseként 2007-től igazgatóhelyettesi pozíciót töltött be. 2010 decemberétől megbízott igazgatóként, majd 2011. július 1-től kinevezett igazgatóként vezeti az intézményt.

Vezetése alatt a könyvtár számos pályázatot nyert meg, melyek segítségével több területen sikerült fejlesztéseket megvalósítania. Igazgatása alatt sokat javult a városi könyvtár megítélése: színvonalas, nyitott, kezdeményező intézménnyé, megkerülhetetlen tényezővé vált Gyulán. Együttműködő és aktív szerepet vállal a város kulturális életében. Olyan színvonalas és népszerű programok megálmodója, kezdeményezője, mint a Világjáró gyulaiak sorozat. 2016-ban sikeres szervezője és lebonyolítója az Ünnepi Könyvhét hivatalos vidéki megnyitóprogramjának.

Több helyi kezdeményezése közül országosan is értékes az Erkelről szóló irodalmi hagyaték feltárása, az Erkel-hagyományok megismertetése. 2016-ban az Erkel Ferenc Társaság alelnökének választották meg. Elkötelezett a könyves kultúra iránt, jó kapcsolatot ápol a civil szervezetekkel és más intézményekkel.

Az MKE-nek könyvtári pályafutása kezdetétől tagja. Már ekkor bekapcsolódott a Békés Megyei Szekció életébe. 2000-2004 között a szekció vezetőségéhez tartozott, s egyben delegáltja volt az országos szervezet PR Kommunikációs Munkabizottságának. 2013-tól folyamatosan tölti be a megyei szervezet elnöki posztját. A fennállásának 80. évfordulóját ünneplő Magyar Könyvtárosok Egyesülete 2015-ben az ő javaslatára hirdetett videópályázatot az ország könyvtáros hallgatói számára olyan rövidfilmek készítésére, melyekben ismert személyiségeket kérdeznek könyvtári élményeikről.

Szóljon hozzá!

2 + 5 =