Felföldi Sándor: Korábbi táborozók is segítenek az idei gyerekeknek

felföldi Fotó: Körös Hírcentrum

Az Át-járás tábort négy évvel ezelőtt hívta életre az Összefogás a Sérült Gyermekekért Közhasznú Egyesület. Idén a biztonság jegyében szerveznek kiemelten is programokat. A részletekről Felföldi Sándorral, az egyesület elnökével beszélgettünk a Körös Hírcentrum stúdiójában.

A koncepció négy éve az volt, hogy Békés megyéből minél szélesebb körben meghívják azokat a gyerekeket, akik halmozottan hátrányos helyzetűek vagy sérültek. Első évben a szervezők maguk próbálták kiválasztani a fiatalokat, viszont ez nem volt egyszerű. Ezért a második évben már a résztvevő önkormányzatok szociális osztályai delegálták a gyerekeket. Vannak olyanok, akik több táborban is részt vettek már, az tehát nem feltétel, hogy mindenki csak egyszer csatlakozhat – árulta el Felföldi Sándor, az egyesület elnöke.

hirdetés

Az idei évre 19 önkormányzat javasolt gyerekeket. Összesen öt hétig tart a tábor, minden héten hatvan bentlakó gyerek vesz részt a programokon, többen pedig Gyuláról is bejárnak. A gyulai Gellény Birtokon valósul meg a tábor minden évben. Ennek a teljes szálláshely-kapacitását a kezdetektől megtöltötték minden héten. A napi programok igen színesek. Minden héten solymászbemutató, lovaglás, strandolás, kisvonatozás is része a tábornak. Az élő koncert melletti szalonnasütés szintén egy kedvelt esemény a hét során. A tábor helyszínén egy kalandpark és egy tó is folyamatos szórakozási lehetőséget biztosít.

2019-ben a Biztonságos át-járás nevet kapta a tábor, utalva arra, hogy minden héten a rendőrség szakemberei különböző témákban tartanak előadásokat, szerveznek programokat a gyerekeknek. Például az internetes bűnözés, az okostelefonok helyes használata is felmerül. Ezen felül a rendőrök, mentősök, tűzoltók bemutatókon keresztül ismertetik meg a gyerekeket az általuk végzett munkával.

A táborozókra szakképzett pedagógusok felügyelnek. Az ő munkájukat önkéntesek segítik, akik közül sokan korábban táborozók voltak. Idén például sérült fiatalok is érkeztek segítőnek. Tehát azok, akik korábban maguk is segítségre szorultak, most azok segítenek. Ezzel is megpróbálják elfogadóbbá tenni a tábort – emelte ki Felföldi Sándor. Ráadásul ez azért jó lehetőség, mert aki már “kinőtte” a tábort (középiskolába került), annak sem kell lemondani erről a programról, hiszen mint önkéntes visszajöhet.

A Felföldi Sándorral készült interjút itt meghallgathatják:

Szóljon hozzá!

8 + 2 =