Kánikula jön hétvégére kevés záporral, zivatarral

nyár, meleg, időjárás, hőség, kánikula Fotó: Pixabay

Tovább melegszik az idő, vasárnap már szinte az egész országban 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, és csak kevés zápor, zivatar fordulhat elő.

A következő napok időjárását a délnyugat felől érkező egyre melegebb levegő alakítja, hosszabb szünet után így ismét kánikula köszönt be. Pénteken a napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, és elszórtan, legkisebb eséllyel keleten, délkeleten alakulhat ki zápor, zivatar. A szél csak zivatarok környezetében támadhat fel. A csúcshőmérséklet már 27 és 31 fok között alakul.

hirdetés

Szombaton és vasárnap egyaránt a napsütés lesz túlsúlyban, a megnövekvő gomolyokból legfeljebb északon, északkeleten, emellett vasárnap néhol északnyugaton alakulhat ki hűsítő zápor vagy zivatar. A déli-délnyugati szél zivataroktól függetlenül a nyugati és északi megyékben élénkülhet meg. Enyhülnek az éjszakák, napközben szombaton 28-33, vasárnap 30-35 fokot mérhetünk.

A meleg időnek köszönhetően álló- és folyóvizeink hőmérséklete is emelkedni fog, a Balaton Siófoknál a csütörtök reggeli mérések szerint 21, míg a Tisza-tó és Velencei-tó 23 fokos volt.

Erős, nagyon erős lesz az UV-sugárzás, 11 és 15 óra között továbbra is célszerű lesz kerülni a közvetlen napfényt, illetve napszemüveget, szalmakalapot viselni.

Kisebb felfrissülés jön jövő hét elején

Hétfőn egy gyenge hidegfront érintheti térségünket. Északnyugatira fordul, és megélénkül a légmozgás, emellett főként keleten, északkeleten fordulhat elő zápor, zivatar, máshol csak néhol alakulhat ki csapadék. A legtöbb helyen még 30 fok fölé melegszik a levegő.

Kedden az élénk északias szélben országszerte napos, száraz időre készülhetünk, kellemes, 26-31 fokos maximum hőmérséklettel – írja az Időkép.

Szóljon hozzá!

1 + 7 =