Nagy volt az érdeklődés az Orgonák éjszakáján

orgonák Fotó: Körös Hírcentrum

Békéscsaba és Orosháza is csatlakozott tegnap az Orgonák éjszakája elnevezésű országos zenei programsorozathoz. A megyeszékhelyen az Evangélikus Nagytemplomban Alföldi Csaba játékát hallhatták az érdeklődők.

hirdetés

Idén első alkalommal rendezte meg az Orgonák éjszakája elnevezésű programsorozatot szombaton a Filharmónia Magyarország. Ennek keretében többek között orgonatörténeti előadásokat, hangszerbemutatót és mini orgonakoncerteket is tartottak. A rendezvény célja az volt, hogy felhívja a figyelmet “az orgonához kapcsolódó zenei élmények kimagasló kultúraformáló erejére” és hogy értékes ismereteket közvetítsenek a hangszer történelméről, működéséről, építéséről és jövőjéről.

hirdetés

Az Orgonák éjszakáján több rekordkísérletet is terveztek. A tervek szerint az eseményre komponált dallamokat az országban a lehető legtöbb orgonán egyszerre fogják megszólaltatni. Továbbá az egy nap legtöbbször eljátszott kortárs orgonamű rekordját megkísérli megdönteni a programsorozat. Ugyanis Kovács Szilárd Intrada című műve több mint 50 helyszínen csendül fel. Az egy művész által, egy nap legtöbbet eljátszott, egy kortárs orgonamű rekord közreműködője Mészáros Zsolt Máté volt, aki Kovács Szilárd darabját harmincszor harminc különböző helyszínen játszotta el július 20-án.

Békéscsaba szintén a rekordkísérlethez csatlakozott. Alföldi Csaba Kovács Szilárd Ferenc: Intrada című szerzeményét játdzotta el, valamint a Charles Camille Saint-Saëns: Fantasie No. 3. Op. 157., és a René Louis Becker: Sonata No. 1. Op. 40. című darabok csendültek fel. Orosházán a katolikus templomban Sipos István adott koncertet. Előtte pedig az érdeklődők közelebbről is megismerhették az este névadó hanszerét.

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 1 = 6