Elérhetők a lakástámogatási tájékoztatók a Pénzügyminisztérium honlapján

bérlakás, lakás, lakáshitel Fotó: Pixabay

A Pénzügyminisztérium honlapján már elérhető a lakáscélú állami támogatásokról szóló összes tájékoztató, amelyek a családvédelmi akcióterv keretében júliusban életbe lépett legújabb, kedvező változásokat is tartalmazzák.

Az otthonteremtéssel kapcsolatos információk közzétételének célja a gyorsabb banki ügyintézés segítése mellett az, hogy minél több gyermekes család a lehető legkisebb adminisztrációval vehesse igénybe a lakáscélú kedvezményeket.

hirdetés

A pénzügyi tárca honlapján elérhető tájékoztatók részletesen ismertetik a legújabb otthonteremtésre vonatkozó szabályokat is. Így többek között a július 1-én hatályba lépett „falusi CSOK” minden részletére kitér az erről szóló 12 oldalas tájékoztató. A legalább három gyerekes családok akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a vásárlással egybekötött bővítés, illetve korszerűsítés esetén. Meglévő lakás bővítésekor, illetve korszerűsítésekor is jár a kedvezmény, amelynek összege éppúgy, mint a vásárlásnál, a gyermekek számától függ. Egy gyermekes családoknak 300 ezer forint, kétgyermekeseknek 1,3 millió forint, és legalább három gyermekeseknek 5 millió forint támogatás jár.

Számos könnyítést hoztak a júliusi változások. Az új lakás fogalma bővült, így most már – az eddigi szabályokkal ellentétben – a szakértői vélemény alapján felhasználható a már meglévő építményalap is. A beruházótól vásárolt építés alatt lévő új lakás esetében igényelt kamattámogatott kölcsön teljes összege a használatbavételi engedély előtt is folyósítható. Ebben az esetben a kamattámogatási időszak csak a használatbavételi engedély bemutatását követően kezdődik. Korábbi gyermekvállalás nem teljesítése esetén is köthető újabb gyermekvállalást tartalmazó támogatási szerződés, ennek egyetlen feltétele van: a támogatott két szülő egyike más személy kell, hogy legyen, mint a korábbi támogatási szerződésben szereplő két fél.

Néhány korábbi szabály megszűntetésével még több család veheti igénybe az otthonteremtési kedvezményeket. Így például nemcsak a 35 millió forintos vételár korlát szűnt meg a használt lakások vásárlásakor, hanem a támogatás igénylését megelőző öt éven belüli értékesített lakóingatlanból származó bevételre vonatkozó visszaforgatási kötelezettség is megszűnt a használt lakás vásárlásához és meglévő lakás bővítéséhez igényelt támogatások esetén.

A lakástámogatással érintett ingatlan székhelyként történő bejelentés szabályai is megtalálhatóak a tárca honlapján, az Otthonteremtés fül alatt. Amennyiben a CSOK-ot igénylő az érintett ingatlant később egyéni vállalkozása, vagy a többségi tulajdonában álló gazdasági társaság székhelyeként be kívánja jegyeztetni, akkor az erről szóló nyilatkozatát a CSOK igénylése során – a támogatási kérelemben – teheti meg, ennek következményeként a CSOK csekély összegű (de minimis) támogatássá minősül. A korábban igénybe vett támogatás esetén is érvényesülhet a kedvező szabályozás, amennyiben 2019. december 31-ig a székhely bejelentésére vonatkozó nyilatkozatot a támogatott személy megteszi a hitelintézet felé.

Az otthonteremtési tájékoztatók itt érhetőek el.

Szóljon hozzá!

− 1 = 1