Hazánk is csatlakozott az ENSZ közlekedésbiztonsági programjához

közlekedési, ensz, kárbejelentő, Fotó: Pixabay

Magyarország csatlakozott az ENSZ által létrehozott közlekedésbiztonsági programhoz. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kiemelte, a csatlakozással Magyarország azt vállalta, hogy a közlekedésbiztonság területén olyan akciókat hajt végre, amelyekkel elérhetővé válik az a cél, hogy 2050-re Európában egyáltalán ne történjen halálos kimenetelű közlekedési baleset.

“A programban való részvételünk három elemre osztható. Egyrészt a rendőri eszközök alkalmazására, másrészt a technológiai fejlesztésre, harmadrészt pedig az oktatásra, képzésre, tudásátadásra” – mondta Palkovics László. Hozzátette, negyedik elemként a közlekedésben még kezdetlegesebb szinten álló – például afrikai – országoknak szintén oktatással kíván segíteni Magyarország.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a világon évente még mindig 1,3 millió ember veszíti az életét közlekedési balesetben. Ennek jelentős része Európára korlátozódik. A fiatalabb, kevesebb rutinnal rendelkező autóvezetőket érinti.

Magyarország a program finanszírozásában 30 ezer dollárral vesz részt. A miniszter kiemelte, hogy az elmúlt 20 évben Magyarországon jelentősen sikerült csökkenteni a közlekedési balesetekben elhunytak számát. Ráadásul az idei év első felében a valaha volt legkevesebb, 220 halálos áldozatot követelő szerencsétlenség történt.

A magyar csatlakozásról Palkovics László tájékoztatása szerint először Jean Todttal, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnökével állapodtak meg a francia sportvezető legutóbbi magyarországi látogatása alkalmával. A globális programot az ENSZ és a FIA közösen irányítja. Todt videoüzenetben köszönte meg Magyarország támogatását. Míg a Forma-1-es versenyzők közül többen is szintén rövid videofelvételen gratuláltak a csatlakozáshoz.

Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, a vállalat az elmúlt kilenc évben mindent megtett azért, hogy a mogyoródi pálya ne csak a Forma-1-es rendezés miatt legyen híres, hanem a társadalmi szerepvállalásáról is. “A nyílt napjainkon tavaly 528 autós és 842 motoros vett részt, ők így biztonságosan, szervezett keretek között tudták feszegetni a maguk és járműveik határait, míg a vezetéstechnikai tanpályánk immár 21 éve működik” – emelte ki Gyulay Zsolt.

A sajtótájékoztatón mutatták be a hétvégi 34. Magyar Nagydíj trófeáit is. Az egyenként nagyjából három hónap alatt elkészült, 19. századi stílusú vázákra a Hungaroring pályarajza, egy távolkeleti minta, valamint platina díszítés került – tájékoztatott az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

 


Kövessen minket Facebookon!

Szóljon hozzá!